
свински бут – 3 кг
горчица – 1 с.л.
мед – 2 с.л.
коняк – 100 мл
бяло вино – 100 мл
картофено нишесте – 1 ч.л.
къри – 1 к.л.
червен пипер – 1/4 ч.л.
мащерка – 1 к.л.
карамфил – на зърна
черен пипер – 1 к.л.
джинджифил – 1 ч.л.
портокали – 1/2 бр., настъргана кора
Сваряваме месото в достатъчно вода за 40 минути.
Вадим месото и нарязваме повърхността на ромбчета с дълбочина 0.5 см.
Поставяме в дълбока тава, заливаме с виното и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
В купа разбъркваме горчицата, коняка, меда и портокаловата кора и разбъркваме.
Отделно разбъркваме червения пипер, джинджифила, кърито, мащерката и черния пипер. Добавяме ги към горцицата и разбъркваме.
На 20-тата минута вадим месото и го намазваме с получената смес, набождаме карамфила.
Връщаме във фурната и печем, като поливаме месото с получилия се в тавата сос до готовност.
Вадим месото и го държим на топло, соса прецеждаме и сипваме в подходящ съд за котлон.
Към соса обавяме нишестете разредоно с 1 с.л. вода и оставяме да поври.
Загряваме коняка и го запалваме и прибавяме към соса.
Сервираме месото със соса.