По 40 пациенти на ден преминаха през Спешното отделение в Благоевград по празниците

По 40 пациенти на ден са потърсили помощ по време на коледните празници в спешно отделение на благоевградската болница, сред обслужените пациенти са получили нервни и хипертонични кризи, както и с гастроентерологични оплаквания.

От тях в тежко състояние е 53-годишна жена от Благоевград, която получила инсулт. Инцидентът станал навръх Стефановден в дома й в района на зоопарка. Жената се почувствала зле няколко часа, преди да изпадне в нестабилно състояние, но решила, че оплакванията й ще преминат. Получила обаче обездвижване на крайниците и на място й е оказана първа помощ. Транспортирана е с линейка до благоевградската болница. След лекарския преглед и направени изследвания е настанена за лечение в неврологично отделение на МБАЛ – Благоевград.

Основният поток от преминали пациенти са със сърдечносъдови оплаквания – повишено кръвно налягане и аритмия, както и гастроентерологични  – възпаления на жлъчката, каза дежурният лекар в спешно отделение д-р Жанета Куньова.

Ето какво поясни спешният лекар: „На Коледа обслужихме и пациенти с нервни кризи, това са предимно възрастни хора, които са се почувствали самотни. Младежи, прекалили с алкохола и пострадали при сбиване тази година, няма, за разлика от тях постъпилите са с оплаквания от болки в стомаха, черния дроб и жлъчни кризи.  50-годишен мъж от Благоевград навръх Коледа постъпи за болнично лечение с тежко възпаление на жлъчката, още един пациент вчера е настанен в гастроентерология. Празниците често са тежест за организма ни, особено ако не съумеем да преценим количеството на храната и алкохола. Най-честите оплаквания са подуване на корема, тежест, киселини, гадене, дори повръщане. Особено се засилват след прием на храни като тлъсти меса, богати на мазнини, и пържени ястия, шоколад, както и концентриран алкохол, силно газирани напитки и други.
Не трябва да се гладува в очакване на голямата вечеря, а да приемаме достатъчно течности, но не газирани напитки, а сокове и чайове, да се храним бавно и да наблегнем на приятното общуване с близки и приятели. Малките порции определено са по-добрият вариант. Консумацията на джинджифил и топъл чай подобрява храносмилателните процеси и намалява дискомфорта в корема”, съветва д-р Куньова.

Сред спешните случаи са и пациенти с хронични белодробни болести, както и усложнения от вирусни инфекции с висока температура и силна кашлица. Преминалите с белодробни възпаления са предимно възрастни хора, след консултация със специалист са настанени за лечение във вътрешно отделение.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *