Проверка в Спешна помощ-София заради починал от COVID-19 лекар

Здравното министерство започва проверка в центъра за Спешна медицинска помощ в София. Причината е смъртта на заразения с COVID-19 медик – д-р Юлиян Стамов. Негов близък разказа, че д-р Стамов е бил изпратен на адрес с инфектиран пациент – без защитно облекло. Дни по-късно, когато се е почувствал зле, му е била отказана линейка. Обвиненията към спешния център бяха отправени в ефира на бТВ.

Хронологията на събитията, според Спешна помощ, изглеждат така: на 18 юни  медици получават сигнал за пациент с кардиологичен проблем, на адреса се отзовава д-р Стамов. Дни по-късно се разбира, че починалият пациент е с положителен тест за COVID-19. На 22 юни се изследват 3-мата души от екипа. Рано сутринта обаче д-р Стамов се обадил да попита дали може линейка да го закара в „Софиямед” и там да си направи теста и рентгенова снимка.

Завеждащият смяната му отговорил, че в 05:00 ч сутринта лабораторията не работи и да изчака до 08:00 часа за PCR-тест в РЗИ, а ако се налага после може да го закара екип в болница, но това не се  наложило. Резултатът от теста на д-р Стамов се оказва положителен, а на парамедика и шофьора на линейката – отрицателни. И тримата са били карантинирани. 4 дни по-късно, на 27.06. на обяд,  д-р Стамов се обажда, че не е добре, изпращат му линейка, която го е закарала в „Пирогов” в средно тежко състояние, а миналият петък той умира.

От Спешна помощ казаха, че на всеки един от екипите са зачислени персонални шлемове, в медицинската чанти има по 6 хирургични маски и 6 маски от висок клас, като всяка една стига за една работна смяна. А на адреса, за който стана дума по-горе д-р Стамов и екипът били с маски. Въпреки това от здравното министерство назначиха проверка  по случая със смъртта на спешния медик.

„Тъй като чувам най-различни версии – от медиите, от близкия колега на починалия, от Центъра за спешна помощ София –град, за да съм сигурен кое е вярното, съм назначил такава проверка”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„След като има съмнения за COVID-19, е абсолютно задължително да се вика линейка. Центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства, в зависимост от сигнала, който получават и отиват към пациент, за който има съмнение, че е носител на вируса, той е задължен да бъде оборудван с всичките предпазни средства. Когато случаят е такъв, че се касае за друго заболяване – те не са задължени да носят”, заяви Ананиев.

„При положение, че държавата казва, че имаме защитни облекла, аз питам защо не ги носим? Защо имаме неразбиране, че 4-ти месец след пандемията, че не на всеки един пациент трябва да се гледа като на заразен от коронавирус и да се пазим”, обясни д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в Спешна помощ.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *