Проверка в 7 аптеки в Благоевград установи: Противогрипни ваксини няма, оказаха се дефицитна стока…

Противогрипните ваксини в благоевградските аптеки се оказаха дефицитна стока. Това установи вчерашната репортерска проверка в 7 аптеки в централна градска част, в които отговорът на фармацевтите беше един и същ: „Свършиха“.

„Последната ваксина „Инфлувак-тетра“ продадохме преди няколко дни, очакваме ново зареждане в края на седмицата“, обясни служителка на аптеката в мола.

„Получихме 50 ваксини и ги продадохме за два дни“, каза млад фармацевт от аптеката на Джамията.

Нито една противогрипна ваксина не е останала и в аптеката на зам. председателя на Народното събрание Веселин Марешки, пред която на обяд се образува опашка от клиенти, тъй като вътре се допуска само по един човек. Служителката прави справка в компютъра и казва, че няма ваксини, а последвалият репортерски въпрос „Кога ще получите?” остава без отговор.

„Нямаме ваксини. Имахме 30 от четиривалентните и ги продадохме. Чакаме втората партида, но не знаем кога ще ни доставят”, вдига рамене аптекарка, която продава лекарства в аптека на централната ул. „Тодор Александров“. Служителката пояснява, че в града има 50 аптеки и затова бройките били ограничени, за да имало във всяка аптека.

„Няма противогрипни ваксини. Имахме 100 и ги продадохме. Сега очакваме да получим чак другия месец“, казаха от аптеката до бившия офис на БЧК.

Ваксина няма и в най-новата аптека в Благоевград, която се намира до магазин „Била“. „Преди малко продадох последната“, казва младата аптекарка и добавя: „Според мен причината не е в големия интерес, а в броя на доставките. Българите нямат здравна култура да се ваксинират. Дори мои близки казват, че няма да се ваксинират. Аз спазвам изискванията за ваксиниране на детето, но само със задължителните. Най-редовно се ваксинират здравните работници. Имам познати от Швейцария, които казват, че хората там се ваксинират, без това да е задължително“.

Не вижда смисъл да се ваксинира 92-годишният Величко Вучков, който изчака реда си в една от аптеките. „Защо да се ваксинирам? Аз съм напред с годините“, казва мъжът, който е бил дългогодишен треньор по баскетбол на женския отбор.

Няма да се ваксинира, но не защото не иска, 68-годишният Андон Чолаков, известният в миналото музикант тромпетист във военния оркестър. „Аз съм алергичен към яйчения белтък. Още като дете съм се обринал и подул и продуктите с яйца и ваксините за мен са противопоказни. Иначе щом предпазват, е добре хората да се ваксинират, особено по-възрастните“, счита Андон Чолаков.

„Ще си направя ваксина при личната лекарка, която каза, че за пенсионерите са безплатни. И има ли, или няма файда – не знам“, казва 70-годишната благоевградчанка Йонка Тренчева.

Цената на една противогрипна ваксина „Инфлувак“ в аптечната мрежа варира между 21 и 22 лв. Така е от две години, преди това ваксината се е предлагала на 9 лв., след това постепенно започнала да се покачва заради надценките в аптеките и вече е двойно по-скъпа от първоначалната цена, обясни общопрактикуващата лекарка д-р Виктория Каракостова. Тя има над 2000 пациенти в Кочериново, като половината от тях са пенсионери, които имат право на безплатна ваксина.

„Не всички от тях желаят да се ваксинират. Тази година съм заявила в софийската фирма производител поне 300-400 ваксини. Днес пак ще ги търся. Миналата година се стигна до неприятна ситуация, тъй като въпреки заявките не получих нито една ваксина, действаше се избирателно. Като лекар с дългогодишна практика, препоръчвам на пациентите си да се ваксинират, особено възрастните, които са рисков контингент. Сега с този коронавирус това е направо задължително. Най-добре е ваксината да се направи между 15 октомври и 15 ноември, имунитетът се изгражда за 30 дни и държи 6 месеца, т.е. ще обхване и пролетните вируси”, съветва д-р Каракостова, която е закупила преди няколко седмици от аптеката ваксини за себе си и нейния съпруг д-р Николай Нешев, които съхранява в хладилника, докато дойде време за поставянето им.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *