Прокуратурата в Кюстендил погна двама ало измамници, ето какви присъди отнесоха

Съдът е признал за виновни подсъдимите Т.К. (на 30 години) и Л.Г. (на 29 години) за извършено от тях престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Те били предадени на съд по обвинение на Районна прокуратура – Кюстендил.

Двамата подсъдими живели на семейни начала. През 2018 г. се договорили с неустановено по делото лице – извършител, да го подпомагат при извършване на телефонни измами. Техният ангажимент в престъпната схема бил да прибират паричните суми, оставени на определени места от въведените в заблуждение лица. К. и Г. били инструктирани относно проявяване на предпазливост и конспиративност при действията си.

В периода от 30.10.2018 г. до 19.11.2018 г. те участвали в извършване на измами спрямо три лица. Схемата била сходна – позвъняване на стационарен телефон, провеждане на разговор, въвеждане в заблуждение с цел получаване на парични средства.

В единият от случаите на пострадалата жена се обадил „служител на МВР“, който я информирал за провеждана полицейска акция по залавяне на телефонни измамници. От нея се искало съдействие, което се заключавало в предаването на наличните у нея пари. Тъй като в дома си тя не разполагала със значителни суми, била убедена да изтегли спестяванията си от банков клон в града и да ги остави на определено място в централната част – в кош за смет.

Въведената в заблуждение жена изпълнила дадените й указания, като изтеглила от сметката си 4350 лева и добавила към тях още 50 лева. След това закупила вестник и започнала да ги опакова, когато била видяна от дъщеря си. Попитана от нея какво прави, жената й направила знак да мълчи, оставила пакета с парите в кошче за смет и си тръгнала. Въпреки че намерила поведението на майка си за странно, тя не се обезпокоила поради наблизо разположената сграда на Районното полицейско управление и се върнала на работа. От там продължила да наблюдава и станала свидетел как подсъдимите К. и Г. вземат оставения от майка й пакет с пари. Жената добре ги огледала и запомнила външността им.

По сходен начин била въведена в заблуждение друга пострадала от действията им жена. В периода от 10:20 ч. до 14:50 ч. на 19.11.2018 г., „служител на МВР“ й се обадил десет пъти да й съобщи, че работи по случая за телефонна измама и да й даде указания за действия по разкриването на престъплението. Тя сложила в найлонов плик спестяванията си в размер на 4900 лева и ги пуснала през терасата на жилището си. Освен това поставила знак, като завързала шал на простора, за да улесни „разкриване на измамата“ . Паричните й средства също били взети от подсъдимите.

Третият пострадал оставил съхраняваните от него 4350 лева на входната врата на жилището си. От там те били взети от подсъдимата Г. Нейните действия били заснети от инсталирани охранителни камери в съседен дом.

Общият размер на причинената имотна вреда на тримата пострадали възлиза на 13650 лева.

Наказателното производство срещу подсъдимите е било решено при условията на съкратено съдебно следствие. Съдът им е наложил наказания „лишаване от свобода“ – две години и осем месеца при първоначален „общ“ режим за Т.К., а на Л.Г. –две години с петгодишен изпитателен срок.

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд – Кюстендил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *