Прясно зеле със зелен лук и домати

Необходими продукти

  • прясно зеле – 1 средна глава
  • зелен лук – 1 връзка
  • чесън – 2 – 3 скилидки
  • домат – 1 бр
  • зехтин – 2 – 3 с.л.
  • червен пипер – 1 ч.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • черен пипер – 1/2 ч.л.
  • захар – 1 ч.л.
  • доматено пюре – 2 с.л.
  • вода – 1/2 ч.ч.
  • копър – 1/2 връзка
  • магданоз – 1 връзка

Нaчин на приготвяне

Започнете с почистване и подготовка на продуктите.

Нарежете зелето на тънки ивици.

Зеления лук нарежете на ситно, включително и зелената част.

Чесънът също нарежете на ситно или смачкайте.

Пресния домат – настържете или нарежете на ситно.

Следваща стъпка е задушаване на зеленчуците.

В голям дълбок тиган или тенджера загрейте мазнината. Добавете зеления лук и чесъна и задушете за 1-2 минути на среден огън, докато омекнат и пуснат аромат.

Сложете нарязаното зеле при лука. Разбъркайте добре. Ще заеме доста обем, но ще омекне. Гответе около 5–7 минути, като разбърквате често, докато зелето леко се запари.

Поръсете със сол, черен и червен пипер, добавете захарта и доматеното пюре и настъргания домат. Разбъркайте добре.

Добавете половин чаша вода. Намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкри около 20–25 минути, като разбърквате от време на време. Ако се изпари водата, добавете още малко.

Когато зелето омекне напълно и вкусовете се смесят, отдръпнете от котлона и поръсете със ситно нарязан копър или магданоз.

Можете да добавите и няколко стръка пресен джоджен за по-свеж и различен аромат.

Това ароматно прясно зеле със зелен лук и домати е подходящо за сервиране както топло, така и студено./gotvach.bg



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *