НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- брашно – 1 кг
- масло – 50 г краве
- чесън – 2 скилидки
- захар – 2 с.л.
- сол – 2 ч.л.
- прясно мляко – 500 мл топло
- мая – 40 г, прясна
- яйца – 1 бр.
- сирене
- кашкавал
- чубрица – по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко. Оставя се за десетина минути да шупне.
Брашното се пресява и от гореизброените продукти се замесва меко и еластично тесто (без сиренето и кашкавала, те са за плънката). Тестото се покрива и се оставя да втаса за около 30 мин.
В това време се настъргва кашкавалът. Тестото се разточва на правоъгълник, разпределя се кашкавалът и сиренето по малко и от двете, по желание може и да сложите стрита чубрица, може и някакъв колбас.
Навива се на руло, нарязва се на филийки. Тавата се намазва с олио. Нареждат се нарязаните кашкавалки с разреза нагоре. Покриват се и се оставя да втасат за 20 мин.
Намазват се отгоре с жълтък и 2 с. л. прясно мляко, поръсва се всяка кашкавалка с настърган кашкавал и стрита чубрица по желание. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути.