
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
дъгова пъстърва – 2 бр. (всяка по 500 г)
моркови – 3 бр.
чесън – 3 скилидки
зехтин – 50 мл.
копър – 1 връзка
черен пипер
сол
лимони – 2 бр.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пъстървите се почистват от хрилете и вътрешностите. С помощта на белачка за зеленчуци се отстраняват люспите, като за целта плъзгате белачката в посока от опашката към главата. Почистените и измити пъстърви се посоляват със сол и черен пипер отвътре и отвън.
Морковите се обелват и настъргват на ренде.
Копърът се нарязва на ситно.
Чесънът се обелва и нарязва на филийки. Лимоните се нарязват на полумесеци.
По тялото на пъстървите се правят няколко разреза и във всеки от тях се слага резен лимон и филийка чесън.
Морковите, копърът, останалият чесън се поръсват с малко зехтин, сол и черен пипер и сместа се разбърква. С нея се пълнят коремчетата на пъстървите, отгоре върху сместа се слагат останалите резени лимон.
Пъстървите се прехвърлят в намаслена тавичка и се поливат с тънка струйка зехтин. Покрива се тавичката с алуминиево фолио.
Тавичката се пъха в загрята на 180 градуса фурна, на средна решетка за около 20 минути. След това фолиото се отстранява и рибата се връща за кратко във фурната до получаването на апетитен загар на печената риба.