Регистрираха случай на бубонна чума

В Монголия въведоха карантина заради подозрения за заразяване с бубонна чума. Карантината е въведена за неопределено време в Улиастай сун в провинция Завхан в западна Монголия, след като има подозрения, че местен жител е заразен с бубонна чума, предаде информационна агенция Синхуа, позовавайки се на местните власти.

Според агенцията 39-годишен жител на Улиастаи развил симптоми на заболяването, включително висока температура, главоболие и болезненост на мускулите, след като той и семейството му преди седмица яли месо от мармот, който пренася бубонната чума. Предполагаемото заразено лице е настанено в изолация в местна болница.

Най-малко девет души, с които той е бил в контакт, са поставени под изолация в домашни условия.

По-рано беше съобщено, че бубонна чума е потвърдена сред животновъди в град Баян-Нур в китайската провинция Вътрешна Монголия.

Освен това чума е открита в западната част на Монголия в региона, който граничи с република Алтай. Двама души са се разболели.

Чумата е остро инфекциозно заболяване с висока смъртност и инфекциозност. В естествените огнища източниците на инфекция – чумният бацил – са главно гризачи: мармоти, земни катерици, катерици, плъхове действат като преносители.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *