РИОСВ прати окончателно в историята първия проект екипа „Томов” за модерен младежки център за 2 млн. евро

РИОСВ – Благоевград окончателно прати в историята първата идея на благоевградския кмет Румен Томов да построи в града младежки център за 2 млн. евро. Той трябваше да е с функционални зали за различни дейности и интереси, оборудвана кухня, столова и спални помещения за 40 души на възраст между 15 и 29 г., ученици, застрашени от отпадане или отпаднали от образователната система, младежи в риск от етнически малцинства, младежи, живеещи в малки и отдалечени населени места, млади хора, които нито учат, нито работят и др.

Миналата седмица екоинспекцията прекрати административната процедура по оценка на въздействието върху околната среда на бъдещия център, след като в продължение на 12 месеца общината не даде индикации, че още се интересува от проекта, и остави без отговор напомнителните писма на РИОСВ.

Припомняме, че проектът за младежкия център бе изготвен от кметския екип само месец след като Томов спечели изборите в Благоевград, и дори бе вкарван за одобрение в ОбС 2 пъти – през декември 2019 г. съветниците не се съгласиха с местоположението на сградата, планирана непосредствено до терена на ЮЗУ, но през януари 2020 г. гласуваха „за“ сградата да бъде издигната в жк „Еленово“, до някогашния Завод за механични конструкции. Идеята беше строежът и обзавеждането да се финансират с около 2 млн. евро по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г. През февруари 2020 г. по тази програма кандидатстваха 12 общини, 10 бяха одобрени за финансиране, но Благоевград бе отрязан заради непълна документация за планираните строително-ремонтни дейности и декларация относно статута по ЗДДС на партньора.

Така безславно завърши идеята за модерен младежки център, към който трябваше да бъдат разкрити 8 работни места и той да промени живота на стотици благоевградски младежи.

Решението на РИОСВ може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административен съд – Благоевград, но предвид липсата на пари това ще си остане само една правна възможност.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *