Р. Николова: 2 дни след като прибрах баща ми от частната болница в Дупница, където бе с двойна пневмония, ми се обадиха да подпиша документ, че е с Ковид-19…

51-г. Роза Николова от Радомир поиска думата в „Струма”, за да разкаже случая с баща й, който е приет в болница с пневмония, а чак като напуснали болницата, ги уведомили, че е с Ковид-19. Ето какво разказа Роза Николова, която се грижи за болния си баща в село Голям Върбовник, община Бобов дол:
„Баща ми се казва Янко Георгиев, на 86 г. е и в петък миналата седмица вдигна температура. Лекувахме го вкъщи с антибиотици, но не се стабилизира. Той е прекарал инсулт и често прави белодробни инфекции, заради което много пъти е лекуван в частната болница в Дупница.
В неделя потърсих помощ за баща си на тел. 112. С линейката на Спешен център – Дупница пристигна лекар, който след преглед закара баща ми в частната болница в града и беше приет веднага. Рентгеновата снимка показа, че е с тежка двойна бронхопневмония, и го оставиха на лечение във вътрешно отделение. Взеха му бърз тест за К-19.
През целия му престой в болницата аз бях до него. Никой от персонала не ми каза какъв е резултатът. В понеделник му направиха и PCR тест.
Същата вечер той изпадна в дементно състояние и започна да буйства. Лекарите ми предложиха, ако искам, да го закарам вкъщи, така по-бързо ще се съвземе от това състояние. Обясненията им бяха, че бил сменил обстановката и затова се е обострило дементното му състояние. В 2,00 ч. след полунощ в понеделник срещу вторник си тръгнахме от болницата.
В четвъртък бях изненадана, че от РЗИ – Кюстендил се обадили по телефона на сестра ми, която е в София, и й съобщили, че нашият баща е с К-19, въпреки че аз оставих в болницата моя телефонен номер за връзка при напускане на отделението. В четвъртък ми се обадиха от болницата да отида да подпиша документите за положителния PCR тест на баща ми. Не отидох. В четвъртък татко все още се води в болница, въпреки че беше вкъщи.
Обадих се на същия телефонен номер в РЗИ – Кюстендил, от който са звънили на сестра ми, и попитах какво трябва да направя, след като баща ми е с К-19 и е у дома. Жената, която вдигна телефона в РЗИ, ми заяви в прав текст, че не знае. Тя била длъжна само да ни уведоми и да потърси контактните лица.
Аз и майки ми сме непрекъснато до баща ми .Нас кой ще ни изследва дали не сме заразени? От РЗИ само питат кого да карантинират. Не питат как се чувстват близките му, дали имат симптоми на Ковид-19. Не ги насочват какво да правят…
Купих бързи тестове, но няма кой да дойде вкъщи да ги направи, а ние как да излизаме, след като би трябвало да сме под карантина?!”, разтревожена е Р. Николова.
Тя и майка й са се самокарантинирали след обаждането от РЗИ, въпреки че вчера тестът, който направила у дома на баща й, бил отрицателен.
Репортер на „Струма“ позвъни в РЗИ на телефона, от който са се обадили на сестрата на Роза. На въпрос на „Струма“ какво трябва да предприемат близките на Янко Георгиев, след като той е с два положителни теста /бърз и PCR/, жената, която беше на телефона, отговори: „Не зная. Аз съм инспектор и съобщавам само резултата от теста“.
Свързахме се по телефона и с директора на РЗОК – Кюстендил д-р Сашо Котев, който е в отпуск, но на въпроса правилно ли е пациент, който е регистриран на лечение в болнично заведение, в същото време да се лекува вкъщи, отговорът му бе: „Ако е така, болницата е в нарушение. Има такива случаи в здравните заведения, но те се установяват трудно, само при внезапни проверки“, заяви д-р С. Котев.
НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Възмутен

    рзи нищо не прави.само си взимат заплати и бонуси.ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ ТАЗИ ИНСТИТУЦИЯ,ЛЕЖАЧИ,КОИТО ГИ ХРАНТУТИМЕ.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *