Сачева: Ще предложим 650 лв. минимална работна заплата от следващата година

Благодарение на политиката ни за запазване и осигуряване на заетост не само не допуснахме скок на безработицата, но и не позволихме сериозен спад в доходите. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ от област Добрич, съобщава NOVA. Тя бе по инициатива на общинските съветници от местна коалиция ГЕРБ-СДС. Домакини на форума бяха общинският ръководител на партията в Добрич Красимир Николов и председателят на групата съветници Зорница Михайлова.

„60/40 е мярката, която най-бързо трябваше да бъде структурирана и пусната в действие. Приложението й показва и тенденция за „изсветляване“ на бизнеса“, посочи Деница Сачева. По думите й новият дизайн на мярката е значително по-облекчен и разширен като сектори и възможности. В следващите месеци основен фокус ще продължат да са бизнесът и заетостта, като съвместно с Министерство на икономиката се договаря грантова схема за 100 млн. лв., насочена към осигуряване на безопасни условия на труд.

Подчертана бе устойчивата тенденция за повишаване на доходите, водена при управлението на ГЕРБ. Деница Сачева сподели, че правителството ще предложи от следващата година минималната работна заплата да стане 650 лева. Присъстващите изказаха удовлетворението си от решението на правителството за пореден месец да се осигурят допълнително 50 лв. към пенсиите. Министър Сачева представи обсъжданите четири варианта за ръст на пенсиите, като подчерта, че увеличението на доходите, освен политика, е и икономика. Тя обсъди с актива на ГЕРБ-Добрич и различните програми в подкрепа на хора в неравностойно положение.

„Основен фокус в новия програмен период на ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде заетостта, запазването на работните места и намаляването на младежката безработица“, посочи още Деница Сачева. „Новата тема, по която ще се работи в следващите години, е сребърната икономика. Предстои да се уточни видът на интегрираните здравно-социални услуги за хората над 60-65 г., употребата на технологии и развитието на предприемачество за възрастните хора“, завърши тя.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *