Светъл празник е! Почитаме паметта на прочут светец, 5 имена черпят

На този ден Православната църква почита светеца Харитон. Той  бил благочестив мъж, пострадал при преследването срещу християните по времето на римския император Аврелиан. 

Бил подложен на тежки мъчения и изпратен в заточение.

Преживените мъки и страдания усилили още повече вярата на Свети Харитон, защото той лично се убедил в могъществото на Всевишния. Когато бил пуснат на свобода, Свети Харитон първо отишъл до Йерусалим, за да се поклони на светите места, а след това се скрил в една пещера, където заживял в пост и молитва. Дошли в пещерата разбойници, които искали да убият праведния мъж. Господ спасил живота му по един наистина чудотворен начин. Изпратил змия, която изляла своята отрова в съда с вино в пещерата. Разбойниците пили от виното и се отровили.

Оказало се, че пещерата, в която се заселил, за да води благочестив и скромен живот, била пълна със съкровища, заграбвани от същите разбойници в продължение на години. След като открил огромното имане, Свети Харитон раздал част от него на бедните, а с другата част основал манастир, който кръстил Фаре.

Пещерата, в която Свети Харитон се заселил, била превърната в църква. За кратко време се събрали много монаси. За да има ред и дисциплина, Свети Харитон написал правила за водене на монашески живот.

Преподобни Харитон Изповедник доживял до дълбока старост.  Преселил се във вечността на 28 септември 350 година. От него е останал обредът на монашеското пострижение.

Имен ден празнуват днес Харитон, Хари, Тони, Харитонка, Тонка.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *