Свиневъди и БАБХ категорични: Клането на прасета ограничи чумата

В Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ днес се състоя среща между експерти от агенцията и представители на свиневъдния бранш. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
На срещата е била представена актуалната епизоотична ситуация, дискутирана е била и разликата при наложените мерки в различните зони на страната в зависимост от проявлението на Африканската чума по свинете /АЧС/. Обсъдено е било и евентуалното бъдещо развитие на заболяването, предаде БТА.

Присъстващите са постигнали съгласие, че мерките дават търсения резултат по отношение броя на засегнатите ферми. „Като мярка с най-силен противоепизоотичен ефект е било посочено доброволното клане на животните в обекти без биосигурност“. Във връзка с огнищата на АЧС в Шуменско за пореден път е бил направен изводът, че в настоящата ситуация отглеждането на свине при пасищни условия е пагубно.

Отчетена е била и нуждата от по-добра комуникация с потребителите за по-ясно представяне на безопасността на продуктите от българско свинско месо. От БАБХ отново напомнят, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване и ниската биосигурност при отглеждането на свине в домашни условия са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *