Село от август без вода! Жителите: Добре че живеем до гората, та ходим на тоалетна в храсталаците

Жителите на село Джерман се молят за дъжд. В чешмите им три месеца ту има, ту няма вода. От два месеца е наложен воден режим, но въпреки драстичните мерки питейната вода не достига до част от домакинствата. При многобройните аварии на водопровода се налага спирането на водата и през часовете, когато трябва да тече в чешмите. Вчера от ВиК – Дупница копаха на три места в селото, причината – спукан водопровод.

Бившата шивачка Нора Янева се оплака: „Въпреки че подмениха водопровода преди 4 години, на нашата улица авариите не спират. Снощи гръмна тръба до къщата ми. Бликаше вода на талази. Днес дойдоха от ВиК да отстранят аварията, но не се знае докога ще удържи ремонтираната тръба. Според мен фирмата, която подмени водопровода, е положила некачествени. Веднага след полагането му започнаха проблемите и авариите“, заяви Нора Янева.

Съседът й, който не пожела да се представи, заяви: „На отклонението от главния водопровод за къщата ми майсторите не бяха сложили кълчища. Наложи се да копаят наново, за да отстранят теча. Фирмата изпълнител след приключване на ремонта фалира. Кого да търсим сега за ремонтите“, попита съседът.

Възрастна жена се ожали на кмета Ангел Цветков, че нямат вода от август. „Добре че живеем до гората, та ходим на тоалетна в храсталаците, иначе ще ни хванат болести. Имаме друга къща в селото и там нося дрехите да ги пера в пералнята. От другата къща донасям вода за пиене и готвене“, разказа тя.

Както „Струма“ писа, източникът на питейна вода за с. Джерман пресъхва от липсата на дъждове. Откакто селото е на воден режим, вода има сутрин от 6,00 ч. до 18,00 ч. След това се спира, за да се напълнят резервоарите от малкото вода, която идва от извора в м. Бела вода, но и тя не стига да задоволи нуждите на едно от големите села, каквото е Джерман.

Жителите на селото са готови да излязат на протест пред ВиК, ако проблемът не бъде решен.

„Този проблем е от години в село Джерман, но не се намира решение. От ВиК – Дупница само кърпят спукания водопровод и не се предприемат драстични мерки. В същото време броят на жителите на селото нараства, раждат се деца, заселват се хора от Дупница, а дебитът на водата е един и същ”, твърдят жители на селото, които настояват общината да намери средства, за да се извърши сондаж за още един водоизточник.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *