Семейният лекар в община Симитли д-р Е. Крилчева: Всички болести са свързани с лоши навици, внимавайте какво слагате в устата си, избягвайте полуфабрикатите, те спестяват време и усилия, но на каква цена

Специалистът по акушерство и гинекология д-р Емилия Крилчева е семеен лекар в община Симитли. В практиката си обслужва над 2000 пациенти, от тях в пациентската й листа 1800 са здравноосигурени. Сред пациентите на д-р Е. Крилчева са жители на Благоевград, Симитли, Крупник и Полето. „Най-възрастният ми пациент е 93-годишният дядо Данчо от село Полето. Той е жизнен и енергичен, с бодър дух”, споделя д-р Крилчева.

Д-р Крилчева е родена в Дупница. През 1988 година завършва Медицинска академия – София. Омъжва се за ливанец, който е голямата й студентска любов, от която се ражда синът им Жарир. Двамата млади лекари решават да напуснат столицата и избират да работят на място, далече от суетата на големия град, а именно град Симитли, където д-р Крилчева остава да работи и до днес. Съпругът й, специалист по детски болести, не издържал и се завърнал в родината си.

Откриваме д-р Крилчева в лекарския й кабинет, посреща ни с усмивка на лице и много позитивна въпреки натоварената работна атмосфера. В кабинета й има портрет на красив младеж, който не може да остане незабелязан от посетителите. За сина си Жарко д-р Крилчева казва, че е най-голямото й богатство, с него общуват като приятели. От десет години той учи и работи в Англия.

За ежедневните проблеми и кое дава сили на един лекар да остане в малкото населено място, където нищо не остава скрито, и как успява да продължи смело напред разговаряме с д-р Крилчева.

– Д-р Крилчева, Вие имате 29-годишна практика и през всички години неизменно оставате в тук, обслужвали сте различни случаи. Кое ви дава сили?

– Помагам, а когато направиш повече хора щастливи, тогава и ти си доволен и щастлив, благодарността в очите на хората е неизмерима. Дните ми минават в консултиране на болни, социално слаби хора, сред тях и от ромската общност, но гласуваното доверие в мен ми вдъхва кураж. Въпреки натоварения ми график тръгвам с усмивка на работа, защото работя това, което ми е по сърце, да бъда лекар е осъществената ми детска мечта. Общуването с хората ме зарежда с енергия. И тук искам да благодаря на фелдшер Кирил Темелков, който помага в обслужването на пациенти в моята практика. Той се ползва с голямо доверие на хората, консултира населението на село Полето и село Черниче, и смело мога да кажа, че е отгледал две поколения.

– С какви случаи се срещате най-често?

– Преди години хората не бяха толкова болни, сега заболяванията са сериозни, тъжно е. И понеже аз познавам моите пациенти с техните оплаквания, преди месец, за съжаление след нелепата смърт на моята колежка д-р Станишева, отново се върнах към старата си практика в Крупник и силно впечатление ми направи, че за преглед идват млади хора със сериозни оплаквания, които преди 5-6 години не бяха толкова болни.

И най-същественото, което ме притеснява и за пореден път установявам – че тези хора са болни, защото нямат здрави зъби. Сред тях са и 30-годишни, които не лекуват болните си зъби и оттам настъпват и оплаквания, свързани с поглъщането на храната, както и други здравословни проблеми. На първо място са правилата за добра грижа за зъбите, тези правила се научават още в ранна детска възраст.

Причина за сериозните заболявания е и качеството на храната. Тук е мястото да отбележа, че е много важно какво човек слага в устата си. Безспорно консервантите се вредни храни и трябва да се избягва тяхното консумиране. Често срещан и немалък е процентът на алергиите от различен произход. Сред тях най-голям е процентът на алергии от оцветителите в храната. Случва се предимно при социално слабите хора, които нямат възможност да си купуват качествена храна и взимат това, което е на най-ниска цена.

Основният мотив, който излагам пред моите пациенти, е, че не е оправдано да живеем на село и да сме болни. Съветвам ги и се опитвам да ги науча да живеят здравословно, а именно да намерят стопани, на които имат доверие, и да си купуват от тях яйца, мляко – краве, овче и козе, както и месо. Няма по-хубава храна от тази, взета от производител, които е отглеждал стоката си със сено и фуражи сред чистия въздух на селските райони, какъвто е този в община Симитли. Съветвам хората да се придържат към здравословното хранене в истинския смисъл на думата, да изхранват семействата си така, както е било по времето на техните баби и дядовци – с домашно приготвена вкусна храна, а не полуфабрикати.

– Какво имате предвид, все пак това са храни, които са вкусни и улесняват живота ни?

– Да, безспорно те са много съблазнителни, особено за хората с напрегнат начин на живот. Изключително вкусни са и дори водят до пристрастяване. Ниската им цена провокира хората да ги купуват.

Светът, в който живеем, е пълен с полуфабрикати – разтворими супи, бульони, сокове… Тези „удобства“ спестяват време и усилия. Но дали хората знаят точно на каква цена? Много рядко човек се замисля за съдържанието и състава на хранителния продукт, който е купил от близкия магазин на връщане от работа. Недостигът на свободно време принуждава всяка домакиня да приготви нещо лесно и бързо за обяд или вечеря. В най-добрия случай хората се интересуват единствено от годността на продукта, тъй като другите означения са с дребен шрифт, а това всъщност са „хранителните подобрители“ – най-вече да удължат срока на годност и да запазят добрия външен вид на съответния продукт. Някои от тях са вредни и опасни, водещи до редица здравословни проблеми – алергии, астма, диабет, сърдечносъдови заболявания и т.н. 

– Д-р Крилчева, Вие тази култура на здравословен начин на живот успяхте ли да я наложите при Вашите пациенти?

– Определено, и това е факт. Смело мога да твърдя, че съветвам моите пациенти постоянно и те не са толкова болни.

Пиенето на вода също е важно за здравето ни, а именно трябва да изпием такова количество вода на ден, което е теглото, умножено по 3, например един 70-килограмов мъж трябва да пие по 2 литра вода дневно. При децата организмът не е толкова обезводнен, с напредване на възрастта вътреклетъчната течност започва да намалява и заради това нуждите на организма от вода се увеличават.

– Какво друго причинява толкова много заболявания сред младите хора? Стресът?!

– Всички живеем в много динамично време, стреса винаги ще го има, това не зависи от конкретната личност, всички сме поставени в такава среда, но едни хора преодоляват стресовите ситуации по-леко, без емоции, други са по-чувствителни и реагират по различен начин. Факт е, че няма как да избягаме от забързаното ежедневие и напрежение. Но пак казвам, много е важно дали водим природосъобразен начин на живот. Моят съвет е: Внимавайте какво слагате в устата си!

– Какво ще посъветвате хората за напитките?

– Чаша червено вино е полезно за организма, бялото вино е удоволствие за езика. Твърдият алкохол е съдоразширяващ и 50 мл е полезен също за възрастните хора, той е балсам за тялото им. Над 70-годишна възраст липсва апетит, липсват храносмилателни ензими и това е един от начините възрастните хора да приемат храната, но в рамките на нормалните стойности.  Тютюнопушенето е вредно и мога да бъда добър съветник на моите пациенти, защото самата аз не пуша. Личният пример е изключително важен. Всички болести са свързани с лошия хранителен и двигателен режим – като цяло лоши хигиенни навици. Хората трябва да живеят здравословно и това изобщо не е свързано с финансовия им статус. Разбира се, някои хора могат да кажат, че пестят от разходи за вода и ток, но личната хигиена е водеща за здравето ни. Добрите навици с миене на зъбите и взимане на душ сутринта се изграждат в детска възраст, през годините тези навици се надграждат и остават до дълбока старост. Човек за да се чувства добре, трябва да се грижи за здравето си още от ранна възраст. Няма нелечима болест, важна е профилактиката и спазването на правилата за добър двигателен режим, прием на вода и качествена храна.

Лично аз от 2004 година се занимавам с алтернативната медицина, основно е лечението с водорасли. Насочих се към това занимание, след като установих, че назначаването на лечение с антибиотици, което правя само в краен случай, не ми носеше очакваните резултати, и аз потърсих нещо друго. Най-важното в едно лечение е да се открие причината.

Разговаря СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *