Семейно огнище на хепатит регистрирано в Пернишко

Семейно огнище на хепатит А е регистрирано в Трън. Заразата е тръгнала от майката, съобщиха  от РЗИ – Перник. През последната седмица на август с хепатит се е заразило едно от децата –  момченце на 3 г. То се лекува стационарно в инфекциозното отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“ АД.
От здравната инспекция са регистрирали и случай на хепатит Е. Заболелият е мъж на 33 г., от Перник. Той също е настанен за лечение в пернишката болница. Случаите са проучени и са взети противоепидемични мерки спрямо болните, контактните лица и околната среда.
Бебе на 9 месеца пък е с хранително натравяне в столична клиника. Момиченцето е с диагноза кампилобактериоза. Заболяването протича с треска, главоболие и мускулни болки. Продължава около 24 часа. Следват тежка, често кървава диария (дизентерия), крампи, болки в корема и силно повишаване на температурата – до 40 градуса. В повечето случаи боледуването продължава до 10 дни.
От здравната инспекция са установили още 5 случая на ентероколит, един на ротавирусен гастроентерит и един на лаймска болест.
   КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *