СЗО ще проучи произхода на коронавируса в Китай

Световната здравна организация (СЗО) ще изпрати мисия в Китай, която ще проучи произхода на COVID-19, но времето на посещението все още не е уточнено. Това съобщи днес на брифинг директорът на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън, предаде БГНЕС.

„В момента обсъждаме мисията с колегите си от Китай. Доколкото разбирам, все още не е определена конкретната дата. Но чакаме най-ранната възможност за провеждане на такава мисия с участието на учени от различни страни. Целта на мисията е да разбере произхода на вируса. Хубаво е да се отбележи положителният сигнал от Китай, че страната е отворена към такъв подход“, добави експертът.

„Всички страни разбират важността на изследването на произхода на вируса, защото по този начин, изучавайки произхода на вируса, можем да предотвратим появата му в бъдеще“, допълни генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

На свой ред Мария Ван Керхове, ръководител на нововъзникващите отдели по болести и зооноза на СЗО, заяви, че една от основните задачи за учените в момента е идентифициране на междинния носител. „Ние приветстваме възможността да ангажираме международната общност, за да разберем произхода на вируса и взаимодействието между диви животни и хора“, заяви тя. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *