Скандал! Директори с обвинения за кражба на ученици от закритите селски училища

Директори на училища в Дупница се обвиняваха, че си „крадат“ учениците, само и само да закърпят паралелки и да получават повече пари по делегирани бюджети, това стана вчера на заседание на ОбС.

При една от точките в дневния ред общинските съветници трябваше да гласуват кои от училищата в Дупница да са средищни, за да приемат ученици от селата, където са закрити учебните заведения. Директорката на ОУ „Неофит Рилски“ Бистра Стойкова изказа свое становище пред общинските съветници:

„Според Постановление 128 на МС учениците в селищата, където няма училища, се записват в други, които са най-близо до населеното място и по които се стига по асфалтиран път. В общината се води грозна и агресивна политика в това отношение. Директорите на основните училища не бяхме извикани на заседане на комисията по образование към Общински съвет, когато е разглеждана тази докладна. Обръщам се към съветниците да спазват закона. Апелирам към вас да решавате по съвест, без някакви лични интереси. Едни училища се толерират. Например в СОУ „П. Хилендарски“ са записани 200 от селата, а в останалите пътуващите деца от селата са едва десетина. Учениците се извозват с пари от държавата и не струват нищо на училището. Води се нелоялна конкуренция между училищата тези ученици, които са по-близо до съответното училище, да се записват в него.

Г-жа Виолета Инкьова /общинска съветничка от ГЕРБ и училищен директор, бел. ред./ записва деца от други райони и по този начин се обезлюдяват едни училища за сметка на други. Всички в комисията по образование към Общински съвет се обявиха ОУ „Кл. Охридски“ да не се превръща в средно спортно училище. Защо трима души от тази комисия решават съдбата на училищата. В някои от тях ще се наложат съкращения за сметка на едно, където се записват почти всички ученици от 1 до 8 клас от селата“, заяви Бистра Стойкова.

Тя обаче не уточни кои са тримата общински съветници в комисията по образование, които работят само за едно училище.

По казуса се произнесе и общинският съветник от ОДБ Костадин Костадинов, който заяви, че комисията по образование към ОбС не работи. „Тази година беше обявена за година на образованието в общината. Годината се изтърколи и нищо реално няма свършено от тази комисия. Никой от тях не повдигна въпроса за бурната търговия на ученици от училищата. От училищата излизат неграмотници и необразовани млади хора. Учителската гилдия трябва да бъде наказана. Като се затвори едно училище за неграмотници, другите ще се вземат в ръце. А и вие, колеги общински съветници, не смеете да повдигнете въпроса за образованието в общината. Всеки се занимава с други въпроси, но не и с оброзованието“, каза Костадинов.

Общинската съветничка от „Народен съюз“ д-р Лорета Николова изрази съмнение, че след време ще се наложи да се затварят училища. „От училищата излизат неграмотни отличници. Децата играят по цял ден на двора, а учителката им пише шестици. Бистра Стойкова е права. Как така в едно училище, където шеф е В. Инкьова, са записани 200 деца от селата, а в останалите 4 по 10-14 деца. Трябва да се провери дали не е оказан натиск върху родители и деца да се записват в едно и също училище“, заяви д-р Л. Николова.

Наложи се кметът М. Чимев да припомни на общинските съветници, че се разглежда докладна за съграсие на общинските съветници 5-те училища, които миналата година са били средищни, да останат такива и тази учебна година, и местните парламентаристи гласуваха предложението.

След гласуването В. Инкьова взе думата, за да се защити от нападките. Ето какво каза тя по въпроса: „Изборът е на родителите къде да си запишат детето на училище. Що се касае за „кражба“ на ученици, Б. Стойкова взе едно дете от първи клас, което беше записано в нашето училище, и го записа в нейното. Ние даваме по-добро обучение на децата и затова ги записват при нас“, отговори лаконично Инкьова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *