СКАНДАЛ! Шумно откритата от кмета М. Капитанова преди 3 месеца общинска баня с хотел в Огняново се пълни с крадена минерална вода

Инспектиращите направили изненадваща проверка по сигнал на ползвател на сондаж №3, че строителната фирма на В. Анзов монтира помпа преди централния водомер, въпреки че община Гърмен няма разрешително за водовземане

Община Гърмен бе спипана от Басейнова дирекция Западнобеломорски район в кражба на минерална вода за общинската минерална баня с хотел в Огняново. Жалбата е подадена от един от редовните ползватели на водата от сондаж №3, който сезирал дирекцията, че наета от общинската кметица Минка Капитанова фирма монтира помпа преди централния водомер. В резултат след като помпата заработела, хотелите и къщите, ползващи сондажа, оставали без минерална вода.

Дирекцията веднага изпратила проверка на място, която констатирала, че действително в сондажната камера на сондаж №3 след главния спирателен кран, преди монтирания общ водомер, е свързана помпа, която отклонява водата към общинската минерална баня. Регистърът на издадените разрешителни разкрил, че общината освен че няма издадено разрешително за водовземане на минерална вода, но и не е монтирала водомерно устройство, тоест не плаща нито такса, нито за ползваната вода. В момента на проверката помпата не работела, но същата е електрически захранена и според проверяващите не била пусната само защото най-вероятно е изтекла информация за тяхното идване.

От Басейнова дирекция са издали предписание на община Гърмен за преустановяване техническата възможност за водовземане от сондаж №3 на находище на минерална вода „Огняново“. Засега не е ясно с какъв акт ще бъде ударена общината, защото дирекцията тепърва трябва да проучи колко време е продължила кражбата.

Най-вероятно началото е било през април 2019 г., когато с много гости и фанфари кметицата Минка Капитанова и строителният предприемач Венцислав Анзов от хаджидимовското с. Абланица откриха Горни минерални бани в Огняново в сградата, построена през 1930 г. и претърпяла тази година мащабен ремонт за 540 000 лв. Анзов си заслужи резервната ножица за лентата поради факта, че той направи фундаменталния ремонт на банята, както и поради изключителната му близост с Капитанова, от която до момента е получил повечето от общо 74-те обществени поръчки за 21 664 160,14 лв., с които води всички регионални класации.

Веднага след тържественото откриване Капитанова обстойно обясни, че е въвела билетче от 5 лв. на човек за банята, за да я опази от ромите, които редовно идват тук да се перат, както и че смята да превърне хотелската част в сградата в сериозен конкурент на останалите хотели в Огняново.

Акт за установяване на административно нарушение за ползване на води без необходимото разрешително за водовземане, издаден по реда на Закона за водите, вече е връчен на Анзов, но основният нарушител си остава общината, обясни източник на „Струма“, запознат със законодателството, и по-точно със Закона за водите. Според него няма как общината да не е била наясно, че ползва за банята и хотела крадена вода, защото нерегламентираното прикачване към водопровода трябва да е било забелязано още от комисията по приемане на обекта.

.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. поп Нафърфорий

    Айде Капитановата – при бай Ставри във Втори отряд на Централния софийски или поне в Сливенския женски зандан!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *