След 30 г. обещания и безплодни жалби за пълни с фекални води мазета и приземни етажи! С първа копка двигателят на мащабния проект инж. Румен Томов даде старт на ремонта на 9 улици в Благоевград

С първа копка при Часовника над Джамията на ул. „Борис Сарафов“ днес бе дадено началото на ремонт на 9 улици в Благоевград, жителите на които от 30 години се жалят и слушат само голи обещания на управници да решат проблема с изтичане на фекални води в мазетата и приземните им етажи при всеки дъжд. Двигател на мащабния проект е отстраненият с решение на ВАС кмет на Благоевград инж. Румен Томов. Той не се примири, докато не получи разрешение на ОбС да се изтегли заем и спешно да започне подмяна на ВиК мрежата на улиците „Васил Априлов“, „Неофит Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Борис Сарафов“, „Сергей Румянцев“, „Сава Михайлов“, „Петър Стоянов“ и „Алеко Константинов“.

Временно изпълняващият длъжността кмет Ясен Попвасилев и инж. Румен Томов извършиха официалната церемония, на която присъстваха заместник-кметовете инж. Венелин Трошанов, Пролет Трифонова и Любен Милев, секретарят на община Благоевград Мария Захова и представители на фирмите, избрани чрез обществени поръчки да изпълнят проекта.

„Поставяме началото на нещо отлагано повече от 30 години, а инвестицията е в размер на близо 5 млн. лв. Подчертавам, че всички фирми, които ще работят по строително-монтажните работи, са от Благоевград, като по този начин община Благоевград помага бизнесът от града да запази работни места и да реализира печалби. Надяваме се, че в отговор на това реконструкцията ще е качествена и тези улици един път завинаги да имат качествена настилка, и хората да го оценят. Този голям проект няма да мине без неудобства, надявам се гражданите да го разберат и да бъдат търпеливи“, каза вр.и.д. кметът Я. Попвасилев.

Инж. Румен Томов пожела успешна и ползотворна работа при осъществяването на сложния инфраструктурен проект и подчерта: „Изпълнението на тези строително-монтажни работи е плод на нашата усилена работа през последните няколко месеца, за да убедим Общинския съвет, че това е абсолютно необходимо за жителите на тези улици, тъй като със старата ВиК мрежа мазетата им се пълнят с фекални води и от години са неизползваеми, а жилищните им сгради се напукват и вече застрашават живота им“.

Зам. кметът по строителството инж. В. Трошанов информира, че при хубаво време строителните дейности може да свършат за 6 месеца, но реалистичният срок за финал на проекта е около 9 месеца. „Улиците в квартала са тесни, а изкопите, които ще се правят – дълбоки. Районът е скалист, теренът е лош и при най-слаб дъжд не може да се работи заради сериозна опасност от свличане на земни маси. Това налага ремонтите да се извършват при изключително засилено внимание, но резултатът си заслужава търпението, с което е необходимо да се въоръжат живеещите в района, тъй като в близките поне 50 г. няма да има сериозни проблеми с канализацията. За състоянието й в момента водното дружество няма вина, тъй като проблемите се дължат на начина на строителство преди десетилетия. Хората, които живеят в района, трябва да знаят, че инж. Р. Томов е човекът, който се нагърби да реши проблем, който мнозина управници преди него неглижираха. В проекта за ремонт на ВиК мрежите са включени още две улици – „Крали Марко“ в участъка от стария Битов комбинат до моста при пазара, и едното платно на „Дж. Баучер“ от кръговото кръстовище при Строителната гимназия до моста на р. Бистрица“, каза инж. Трошанов.

Той заключи, че догодина всички улици, по които стартират ремонтите, ще имат европейски вид, като е помислено дори за озеленяването, и новите дървета ще са с права коренова система, за да не създават напред в годините проблеми с канализацията и повреждане на настилките.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *