СЛЕД BREXIT! Четворен скок на обучението за българските студенти във Великобритания

След Brexit се очаква четворен скок на обучението за българските студенти във Великобритания, предава Нова ТВ. Новината за повишаване на таксите се появи в редица медии в обединеното кралство, а правителството не потвърди, но и не отрече тези твърдения.

В момента тарифата за студентите от Европа е еднаква с тази на британските студенти, като на година следването им излиза до 9000 паунда. Ако обаче европейските студенти започнат да бъдат таксувани като студенти от трети страни, сумите ще скочат от 10 до 38 000 паунда годишно.

Неизвестните около Brexit засега не спират българските студенти да кандидатстват в британски университети, твърдят експерти. През януари тази година, когато беше крайният срок за прием, документи са подали 1900 българи. Това е само с 9% по-малко от миналата година, когато те са били 2080.

Според различни медии в Обединеното кралство преди дни на закрито заседание британският министър на образованието, вече е предложил промени в отпускането на кредити за чуждестранни студенти. В мотивите се посочва, че кредити трябва да се раздават само на британци, тъй като е много трудно да преследваш по света чужди граждани, които не ги връщат. 

От консултанските фирми за образование в чужбина са категорични, че за тези, които в момента са студенти в страната нямат повод за тревога, тъй като таксата им ще остане, колкото е била при приема. За кандидатстващите обаче през 2021 г. всичко ще зависи от това дали Brexit ще се осъществи със сделка или не.

“Ако се случат нещата със сделка, в самата сделка има заложено гарантирано финансиране за 2 години след датата на подписване. Ако излезе без сделка, нещата очевидно ще се променят”,обясни Светлан Данев.

За същото вече намекна и зам.-министърът по въпросите на висшето образование Крис Скидмор. 

„Може би сега лейбъристите ще намерят някакъв начин да финансират всички студенти от Европейския съюз, за да могат те да не плащат допълнителни такси. А това ще струва най-малко 445 млн. паунда на година. Не е правилно и да дискриминираме останалите ни чуждестранни студенти”, каза той.

В отговор координаторът за Brexit в Европарламента Ги Верхофстат изпрати писмо до Тереза Мей, което публикува и в Twitter.

„Увреждането на „уникалната и близка връзка“ между европейските и британските образователни програми ще навреди на новите поколения“, посочи тя.

Не всичко е изгубено, твърдят експертите. Предстои британският образователен министър да се срещне с всичките си колеги от Европа, за да обсъдят бъдещето на студентите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *