Сметната палата пипна община Якоруда в грубо нарушаване на финансовата дисциплина – през 2020 г. вместо до 266 000 наляла над 555 000 лв. за плащане на дългове

Съществени недостатъци на вътрешния контрол, в резултат на което са допуснати редица неправилни отчитания при осчетоводяване на амортизациите, поети ангажименти, задължения по аванси от управляващия орган по проекти, капиталови разходи и условни задължения откри Сметната палата в счетоводството на община Якоруда.

Одитният доклад е за 2020 г. и представлява няколко страници, пълни с неправилни отчитания и несъобразяване със законите и нормативните разпоредби от страна на ръководената от Нуредин Кафелов община.

Проверяващите например констатират, че годишният размер на плащанията по общинския дълг през 2020 г. е в размер на 555 337 лв. и представлява 28.9% от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за периода от 2017 г. до 2019 г. Оказва се обаче, че по закон общината е можела да плати максимум 15% от собствените приходи за покриване на дълга. Превишението на бюджетния показател в размер на 266 835 лв. според Сметната палата е грубо нарушение на бюджетната дисциплина от страна на общината.

Проверката е открила още много нарушения. Констатирано е, че към 30.06.2020 г. в полза на община Якоруда е издадена застрахователна полица на стойност 2 248 730 лв., обезпечаваща авансово получени средства от изпълнител на обществена поръчка по проект „Рехабилитация на общински път Якоруда-Разлог-х. „Трещеник“, но тази гаранция е осчетоводена по задбалансова сметка „Получени гаранции и поръчителства“ в оборотната ведомост на проекта със сума в размер на едва 60 783 лв. Издадена през 2019 г. гаранция на стойност 457 179 лв., обезпечаваща авансово получени средства за изграждане на дневен център за деца с увреждания, пък въобще не е осчетоводена.

В оборотната ведомост на община Якоруда към 30.06.2020 г. не са признати задължения на обща стойност 2 589 684 лв. съгласно образувани съдебни производства срещу общината от изпълнители на обществени поръчки с произход от минали години, установяват още проверяващите. Разходи за изготвяне на технически проекти за строителство и основен ремонт на инфраструктурни обекти, извършени през предходни отчетни периоди в размер на 1 394 790 лв., пък неправилно са признати в отчетността на общината като нематериални дълготрайни активи, вместо да се капитализират по сметка „Незавършено строителство, производство и основен ремонт“.

За проверената година одитът е установил още, че счетоводството на кмета Нуредин Кафелов неправилно начислило амортизации в общ размер на 976 353 лв., направени разходи за рехабилитация на улична мрежа в община Якоруда в размер на 185 331 лв. не били капитализирани в отчетна група „Инфраструктурни обекти“, а отделно на активите не е начислена амортизация за периода от месец февруари до месец юни 2020 г. в размер на 3861 лв.

Нарушение е открито и при реконструкцията на пропадналия градски площад – одиторите установили, че разходите за рехабилитация на площада и градската градина в общ размер на 314 639 лв. не са капитализирани по сметка „Незавършено строителство, производство и основен ремонт“, въпреки че инфраструктурните обекти не били завършени към 30.06.2020 г.

Не са спазени указанията на Министерството на финансите относно капитализацията на дълготрайни материални активи и начисляване на амортизации на проекти за реконструкция на водопроводни мрежи, пречиствателна станция, напорен резервоар в с. Бунцево, укрепване на улица и коритото на река Черна Места, санитарно-охранителни зони.

Неправилното класифициране на активите по счетоводни сметки е довело до неправилно определяне на параметрите при начисляване на амортизациите към 30.06.2020 г., неправилно отчитане на разходите за амортизации по счетоводни сметки, както и неправилно представяне на балансовата стойност на активите, резюмират проверяващите.

Батакът в счетоводството на общината довел и до абсурда да се определи остатъчна стойност само на сгради и транспортни средства (10 % от отчетната им стойност), а на останалите нефинансови дълготрайни активи такава не е определена. В резултат на част от активите са начислени произволни амортизации, нямащи нищо общо с реалните стойности, като най-фрапиращата разлика между реална оценка и вписана в общинските документи е от 902 350 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

14 Коментара

  1. Abla ti

    Айшеей каквато Миерда таква и Шмекеровата. Еднакво улаво- прости са. Акаи им се на главите шчури. Ча виде че я неча людето кат доктор и да навакса с политиката, като оне Джеки от Цръна Места. Тава не управлява в Якоруда. Идете вижте Белица шчо станува, нее тука се улави та некадърни.

    Отговори
  2. Ayshe

    Ей за сичко ви е виновна Шмечеровата докторица. Ли Мерда беше по- убава от ния та секои я пуцуеше и кънеше?

    Отговори
  3. Джимбо

    Вие нормални ли сте бре. Това го правят счетоводителите и се гласува от съветниците. Вече знаете къде и в кои се крие вината. В,, най- кадърния доктор,, Шмекер и администрацията. Не знам защо още има хора които да ода пре тая. Я се махнете всички

    Отговори
  4. Обективен

    Хора не искаме ли всички едно и също. КафелОФФ се е заобиколил не с една и две,, Мерди,,. Не ви ли омръзна на ни се подиграва години наред. Вижте му обкръжението, вижте кои ни управлява. Някои са цитирани, други не. Вижте само зам кметовете, вижте и неадекватния председател, вижте им предисторията и поведението. На 11 юли нека повторим подвига и на им натрием носовете. Да гласуваме срещу КафелОФФ и ДъПъСъ. Да гласуваме за ГеРБ!!!

    Отговори
  5. Фуньо

    Господин Кафелов, на предишните избори гласувах против ДПС, не заради друго, а протест срещу местните селси кметове. Ако искате нещо да се промени и ДПС наистина да потръгне имам съвет към вас. Оттървете се от всички както сторихте с Мердието. Оттървете се от тези, които ви дърпат надоли. Знаете кои са те, знаете кои са нехаресвание, едни са цитирани по доло, други са пропуснати…. Ако искате да ни обедините под креслото на ДПС, това е начина. Стига комуняги, стига градски и селси тарикати, които никои не ги иска.

    Отговори
  6. !

    Опитвате се да правите някаква сензация от нищо. Е съжалявам, но няма кои да се хване на манипулациите на две персони, които се занимават само с поръчкови провокации. На 11 юли ще им покажем, че всички стойм зад ДПС и кмета господин Кафелов.

    Отговори
  7. Обикновена симпатизантка

    Скъпа заблудени активисти, запомнете от мен едно. Кафелов не е ДПС, той ще ви предаде в първия удобен момент. Той е предал всички близко около него през годините. Време е да се оттървен от него и първата стъпка е на 11 юли като гласуваме срещу него. А тези подлоги с него няма да ги коментирам, те днес ги има, утре с една дума вече няма да ги има, те са най- обикновени назначения, както Иланска напримвр или Беди и прочее.

    Отговори
  8. Мдпс

    Struma тотално са изперкали и не знаят какво говорят. Първо да прочетат внимателно написаното от Сметната палата, тогава да пишат врели не кипели, защото всъщност нищо нередно и незаконно няма. Нещо повече, всичко е съвсем нормално и правилно. Разбира се наближават избори и както винаги се започва с провокации, лъжи и инсинуации. Поръчкови, разбира се.

    Отговори
  9. Адекватни

    Така че, така. Той верно кмето нема ке сичко да знае. Ама дека са Сабюна, Шечината, дека е улавия Марк Хърльов. Да не забравяме, за итрата председателка докторка, която гласува тия работи. Накрая, че го опандиза зарди тия

    Отговори
  10. Алия

    Ама Нуретине то не може само некадърни около тебе и да връве нещата- Сабюни, она Шечината, Хърльовия, Бедита, Магдета, Куцузи, Кавали. За малко да забрава,, най- кадърния и отговорен доктор- политик,, Иланската, дето чете предизборно на центаро реферати и нече да лекува людето оти е политик.

    Отговори
  11. Алия

    За толкова години единствено покожително от Нуретинката е, че махна Мерда и пиян Бинко

    Отговори
  12. Муте

    И сега какво правим. Виждаш ли кмете какъв е резултата от обграждането ти с некадърни и прости хора. На изборите получи ясно послание, че на хората им писна ти не го разбра. Явно трябва по ясно да го кажем. Омръзна ни и от теб и от обкръжението ти. Какви са шчетоводителките ти, че да допуснат такъв фал, или по – скоро Шмечеро е крива, нали трябва дълга да мине през съветниците. Ми така, че е и по зле ще става

    Отговори
  13. чичо Скрудж

    Сега да се удължат разликата и глобите от личните сметки на т.нар. „кмет“ и кликата му, финансово отговорни за батака, за да не пипат с крадливите си ръчички повече и да се научат на счетоводство поредните назначени „калинки“!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *