Социалисти, антифашисти, ветерани от войните, представители на СОСЗР и Руския клуб „Всички заедно“ почетоха 9-ти септември в Дупница

Социалисти, антифашисти, ветерани от войните, представители на СОСЗР гр. Дупница и Руския клуб „Всички заедно“ гр. Дупница, почетоха 9–ти септември на паметника на Братската могила на Градската градина в община Дупница.

„9-ти септември 1944 г., е датата, от която България окончателно се сбогува с фашистките си пристрастия, и след победата на Червената армия на СССР, и нейните съюзници, тръгна уверено по пътя на социалистическото развитие. Трудно, неуверено с много грешки, но уверено създава материално-техническата база за развитие на България в условия на бедност, недоимък, противоборство между две системи. Едната с вековни корени- крепяща се на експлоатацията на човека от човека, а другата, едва прохождащо дете, което показва своето право на живот. Както казват класиците на Маркизма, Ленинизма, както го доказват и трудностите на социалистическото изграждане, не само в икономически план, а и вече в социалната област-носещо в себе си родилните петна на капитализма. Тези петна, най-трудно се изтриват, когато има хора, които стоят на другата страна на барикадата. Петна, които и днес създават класов сблъсък, които аз поне не виждам да се преодоляват, независимо, че непрекъснато се говори за единство в името на бъдещето на нашата родина България. Днес е 9-ти септември от времето на изминалите 76 години, днес дори и участниците вантихитлеристката коалиция си позволяват да правят коментари и да замъгляват истината пред съвременните млади хора. Заедно с това, ние осмисляме изминалия път в нашата страна и в родния ни край, за победата на социалистическата революция, и постигнатия скок в икономическото, духовното, и социално развитие за периода от 1944 до 1989 г. Дали Червената армия е била освободителка, днешните историци дълго ще спорят, но едно е безспорно, че българският народ я посреща, като освободителка. Така я посреща и Българската армия. Без нито един изстрел, без да бъде разоръжена още нещо, само три седмици след 9-ти септември, българските войници и офицери с изключение на най-отявлените фашистки елементи се включват във военните действия срещу нацистка Германия и заедно с хилядите доброволци показаха чудеса от храброст, и героизъм…“ бе част от тържественото слово на председателката на БАС/Българския антифашистки съюз/ гр. Дупница Маргарита Иванова.

Председателят на НЧ „Ген. Георги Тодоров 2011“ гр. Дупница оз. полк. Стоян Ушатов разказа за събитията, които са се случили преди 76 години на тази дата.

Общественикът Христо Дръндаров рецитира стихотворението „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев, с което още повече развълнува присъстващите на събитието.

Със своята прекрасна дъщеричка, която на днешната дата е рожденичка, присъства на събитието и общинският съветник и член на ръководството на БСП – Ивайло Петров.

Председателят на БСП-Дупница, общинският съветник инж. Александър Анин, председателите на младежката организация на БСП-Дупница Габриела Златанчева, на Ветераните социалисти г-н Райчев, доц. д-р Крум Чивиев, председателят на СОСЗР гр. Дупница оз. полк. Иван Шопов, председателят на Съюза на ветераните от войните- Дупница оз. полк. Цанко Стойков, ветераните Здравка Христова, Стоимен Ангелов-Чиме, председателката на Руския клуб „Всички заедно“ Дупница Олга Петрова и други сведоха глави и отдадоха почит към геройски загиналите за свободата на България, а след това поднесоха цветя пред паметника на Братската могила на Градската градина в гр. Дупница. Цветя бяха поднесени и пред паметника на командира на Трети гвардейски полк полк. Васил Демиревски-Жельо.

Николая Иванова

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *