Спада заболеваемостта от COVID-19 у нас, НОЩ отново ще дава брифинги

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа. Страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Още данни от актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 у нас и прилаганите мерки пред премиера представиха също председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и министърът на финансите Кирил Ананиев, съобщават от Министерския съвет.

Здравният министър изтъкна, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, посочи министър Ангелов.

„В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората. Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Премиерът разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

„На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. „Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората“, категоричен бе премиерът.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса, като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол, не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев докладва, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *