Спасиха от студа черен щъркел във великотърновско село

Черен щъркел беше спасен от семейство във великотърновско село. Редкият вид птица е намерена премръзнала в безпомощно състояние, преди два дни, когато температурите паднаха драстично и имаше обилен снеговалеж.

Бащата на Габриела Белева се прибира от работа в началото на седмицата с необичаен спътник – премръзнал черен щъркел. Птицата е открита в локва край пътя в безпомощно състояние.

Семейството на Габриела обмисляло да търси съдействие от орнитолог, но щъркела бързо се е съвзел в топлата стая.

„Той се постопли и след няколко часа се опитваше да стане, да лети. В стаята беше невъзможно и го преместихме при другите животни. Нахранихме го с цаца, защото в интернет видяхме, че се храни с риба. Сложихме царевичка, жито покрай другите животни“, разказва Габриела.

Черният щъркел е проявил и характер.

„Гонеше кучетата, защото вкъщи имаме кученца. И като се освести започна да трака, вдигаше си перушината, за да ги плаши ние ги махнахме“, споделя още тя.

След три престой на топло в село Миндя, докато времето беше лошо, щъркелът е пуснат в естествената му среда.

Поверието гласи, че да видиш черен щъркел е на късмет. А в село Миндя, дори са се докоснали до редкия вид птица.   Бащата на Габриела Белева се прибира от работа в началото на седмицата с необичаен спътник – премръзнал черен щъркел. Птицата е открита в локва край пътя в безпомощно състояние. СХН: Габриела Белева /И когато го донесе, го завихме в едно одеалце. Краченцата му бяха замръзнали, студени. Изглеждаше доста зле, когато го донесе баща ми вкъщи./ Семейството на Габриела обмисляло да търси съдействие от орнитолог, но щъркела бързо се е съвзел в топлата стая. СХН: Габриела Белева /Той се постопли и след няколко часа се опитваше да стане, да лети. В стаята беше невъзможно и го преместихме при другите животни. Нахранихме го с цаца, защото в интернет видяхме, че се храни с риба. Сложихме царевичка, жито покрай другите животни./ Черният щъркел е проявил и характер. СХН: Габриела Белева /Гонеше кучетата, защото вкъщи имаме кученца. И като се освести започна да трака, вдигаше си перушината, за да ги плаши ние ги махнахме./ След три престой на топло в село Миндя, докато времето беше лошо, щъркелът е пуснат в естествената му среда. АТМ-клип от пускане СХН: Кристияна Гагова /Свалихте ли мартениците? -Ние, по-рано ги свалихме, защото в село имаме щъркели./ + СХН: Габриела Белева /Само аз ги свалих. Този щъркел беше първият щъркел, който виждам тази година. / Поверието гласи, че да видиш черен щъркел е на късмет. А в село Миндя, дори са се докоснали до редкия вид птица. За новините на Нова – Мартин Георгиев.   Вчера черният щъркел е върнат в естествената му среда

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *