Стадо прасета на Райо Чората стреснаха шофьорите по пътя за с. Бистрица

Стадо прасета, свободно пуснати в района над местността Бачиново, стреснаха вчера около обяд шофьори, пътуващи по пътя от Благоевград към с. Бистрица. Снимки, публикувани в социалната мрежа, предупреждаваха всички в района, че сюрия глигани се разхождат по пътното платно. Освен опасност от инциденти това засили страховете на хората от африканската чума.

Оказа се, че животните са от стадото на Райо Димитров-Чората, който има стопанство в района на село Горно Хърсово. Пастирът, ангажиран от собственика да обгрижва прасетата, предишния ден получил накуп първите няколко пенсии. Не виждал толкова пари, зарязал работата и запразнил. Шест прасета – две около 100-тина кг и останалите по-малки, по около 60 кг, тръгнали да се прибират сами към фермата. Райо Димитров разбрал, че животните му се разхождат безстопанствено, от телефонни обаждания на хора от персонала на хотела, докато чакал при майстор да ремонтират колата му, и потърсил съдействието на кметския наместник.

„Намерихме ги при завоя над „Воденицата“ да се прибират към Г. Хърсово и ги отведохме до фермата“, обясни наместникът Христо Ганев. Той заяви, че Чората бил декларирал прасетата, когато ги преброявали заради призива на властите стопаните сами да ги заколят заради заразата от африканска чума.

„Нямаме официален сигнал“, призна директорът на Областната агенция по храните д-р Бащавелов и допълни, че не е наясно дали въпросните животни на Чората се отглеждат в стопанство, тип „заден двор”, или във ферма. „За фермите нямаше инструкции да се унищожат животните, а призивът за изколване на прасетата в домашните стопанства в нашия регион беше с пожелателен характер“, отбеляза д-р Бащавелов.

„Добре че не се е случило предишния ден, когато имаше ловен излет, че можеше и да ги ударим, както нямахме никаква слука и не успяхме да открием глиганите, които в делнични дни бяха слизали в махала Новоселци“, с чувство за хумор отбеляза кметът на Г. Хърсово Хр. Ганев. „Хората трябваше да реагират остро и миналата година, когато в района идваше лисица и всички я хранеха, без да си дават сметка, че е диво животно, което може да е заразено и да причини сериозни проблеми“, коментира селският управник.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *