СТРАХЪТ ОТ АФРИКАНСКАТА ЧУМА НАДВИСНА И НАД ЮГОЗАПАДА! Директорът на ОДБХ д-р Бащавелов с препоръка към стопаните в Пиринско: Колете домашните прасета!

Страхът от неудържимото разпространение на африканската чума по прасетата надвисна и над Югозапада. Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Пиринско вчера препоръча на всички стопани от областта, които отглеждат прасета в задния си двор, да започнат да ги колят. За вестник „Струма” директорът д-р Михаил Бащавелов обясни, че в областта няма толкова големи свинеферми като в Северна България, но в целия район има такива от тип „А”, които са с биосигурност.

„Засега, слава на Бога, нямаме основания за притеснения, но вниманието е изострено. Ако се наложат по-драстични мерки, ще информираме чрез медиите всички, но на този етап е излишно да се създава допълнителна паника. На този етап става дума само за препоръка за клане, не за заповед със задължителен характер. Проверки ще се правят в цялата област, като се разчита на съдействие на кметовете, които вече са ангажирани да информират хората за препоръката”, каза д-р Бащавелов. Той заключи, че ако заболяването започне да се разпространява с по-голяма сила в Южна България, тогава мерките ще са драстични, но изрази надежда да не се стига до това.

След заседание на областната епизоотична комисия до кметовете на общини са спуснати указания за превантивни действия. В Петрич градоначалникът Димитър Бръчков е разпоредил на селските кметове да започнат да изготвят списъци на домашните стопанства с прасета и точния им брой. Започва проверка на домашните стопанства и по селата в община Симитли. Кметовете ще посетят стопаните да проверят  регистрирани ли са животните и да актуализират списъка. Епизоотична комисия в Симитли събра на едно място кметове на села, ветеринари, специалисти от Агенцията по безопасност на храните, които съставиха план как да координират действията си. Мерките са в изпълнение на заповед на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Необходима е актуализация за броя на свинете в задния двор в къщите. Тази проверка ще извади на светло всички прасета. Не трябва да има нерегистрирани, ако се отглеждат в стопанства. Ако има изпусната бройка и пипне вируса африканска чума, и стотинка компенсация няма да получи стопанинът. Т.е. не е в интерес на стопаните да крият колко прасета грухтят в кочината, стана ясно от заседанието на комисията.

Освен че ще се броят всички прасета, кметът мине ли на проверка, ще обясни и за симптомите на заболяването, както и отговорното поведение спрямо животните, живота и здравето на хората. Клиничните признаци са сходни с класическата чума – треска, висока температура, зачервяване на ушите, отпадналост, диария, кръвоизливи по кожата.

В Пернишко и Брезнишко вече има издадена заповед до кметовете на 11 населени места, които са в близост до свинекомплекси, да започнат да колят домашните прасета. Ако до 2 август не го сторят доброволно, ще стане принудително.

ЕКИП „СТРУМА“

loading...



Заседание на епизоотичната комисия в Симитли

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *