Съветниците в Банско отново бойкотираха избора на временен кмет, петима от ГЕРБ гласуваха „въздържал се”, ще го назначи областният управител

Общинския съвет в Банско отново не изба временно изпълняващ длъжността кмет. На свиканата по искане на осем общински съветници извънредна сесия с 6 гласа „за“ и  7 „въздържал се“ временен градоначалник отново не беше избран.

Заседанието на ОбС – Банско се състоя в края на работния ден завчера и на него присъстваха 13 общински съветници. Сред отсъстващите очаквано бяха кандидатът за кмет Георги Думанов и съпартиецът му Ангел Недялов, които още на предната сесия на 30 септември заявиха, че няма да гласуват предложенията за временни кметове. Първото си отсъствие записа и председателят Петър Баряков, също от парламентарната група на ВМРО. Заради отсъствието му заседанието бе  председателствано от заместник- председателя Костадин Загорчин. При гласуването той заедно с останалите си четирима присъстващи  съпартийци от ГЕРБ  гласуваха „въздържал се“. Същия вот дадоха Костадин Дурчов и Костадин Атанасов от БСП, които бяха сред вносителите, и гласовете им се оказаха решаващи, тъй като надвишиха шестте гласа „за“, дадени от  останалите  шестима съветници, свикали сесията – Димитър Русков, Георги Главчев, Димитър Юлев, Иван Сакарев, Владимир Колчагов и Александър Весков.

След този развой на нещата официално временният кмет на Банско за периода от 25 октомври до полагане на клетва на новия избраник ще бъде назначен от областния управител. Това най-вероятно ще бъде заместник-кметът Асен Кирицов, който бе предложен на предната сесия от Георги Икономов, но също не бе избран от местния парламент.

Кирицов и към момента е временен кмет на Банско. Той е  назначен със заповед на Г. Икономов, подписана преди прекратяване на правомощията му като градоначалник

Припомняме, че сесията бе свикана по искане на осем общински съветници, а мотивите им бяха, че е нарушена процедурата при избора. Аргументите им бяха, че според законовите разпоредби Общинският съвет избира между заместник-кметовете, които в община Банско са двама, а внесеното на предната сесия предложение е било само за единия. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *