С какво е опасна храната от микровълновата

Несъмнено един от най-големите помощници на човек в днешното забързано ежедневие е микровълновата печка. Много малко от нас могат да си позволят да отделят много време, за да приготвят храната си, а малцина са тези, които се радват на студено ядене, пише zdrave.to.

В същото време спорът „за“ и „против“ този електроуред непрекъснато се задълбочава.

Как всъщност работят микровълновите печки?

Принципът на работа на микровълновата печка се основава на ефекта на микровълните върху продукта, поставен вътре в устройството. Основата за функционирането на устройства от този тип е преобразуването на така наречените електромагнитни микровълнови полета.

Подобно поле се превръща в топлинна енергия и загрява храната в камерата. Принципът на микровълновата печка се различава от другите устройства за готвене на храна: фурни или котлони.

Мнозина са чували, че храната, стоплена в микровълновата, е много опасна за организма. Също така някои хора вярват, че микровълновите фурни унищожават полезни микроелементи в ястията.

Това са заболяванията, за които се вярва, че възникват поради микровълновата печка:

Излъчване на радиация

Алопеция, по-лоши нокти

Промяна в молекулния състав на храната

Стомашно-чревни проблеми, рак

Също така, микровълновата фурна може да навреди, ако има прилепнали мазнини и остатъци от храна по вратата и стените на фурната. Това може да доведе до намаляване на налягането и изтичане на радиация в помещението.

В същото време обаче трябва да се знае, че електромагнитните вълни, чрез които работи микровълновата фурна, карат молекулите на храната да вибрират, а последвалото триене между тях е това, което стопля или сготвя храната.

Също така електромагнитните вълни нямат нищо общо с радиоактивното лъчение. Микровълновите фурни излъчват нейонизиращо лъчение, което не трябва да се бърка с опасното йонизиращо лъчение (ядрени, рентгенови, гама лъчи).

А по отношение на съдовете, които използвате в микровълновата фурна, наистина има значение от какъв материал са. Най-добре използвайте керамични или стъклени.

Може и пластмасови съдове, стига да сте сигурни в качеството им. Некачествената пластмаса при нагряване наистина може да отделя токсини, вредни за здравето.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *