Най-вероятно не сте и подозирали за хилядите ползи на една храна, която непременно присъства на трапезата на голяма част от българите през зимния сезон. Става въпрос за киселото зеле. Знаете ли, че то може значително да повиши имунитета и дори да се използва като превенция срещу ракови заболявания, защото помага на чревните ензими да не превръщат предканцерогените в канцерогени? Е, вече знаете. Кой е подозирал обаче, че една толкова проста и лесна за приготвяне храна би била толкова полезна за нашето здраве?
Зелето и неговите ползи за здравето
Оказва се, че киселото зеле е много по-полезно за нашето здраве, отколкото сме предполагали. Бактерията Лактобацилус плантарум е „виновна“ за хилядите полезни свойства не само на зелето, а на ферментиралите зеленчуци като цяло. Свойствата ѝ идват оттам, че тя убива всички бактерии и гъбички в организма.
Фибрите и съдържанието на витамин Ц и К във ферментиралия вече продукт също подпомагат този процес, като те подобряват цялостното състояние на организма. Важно е да уточним, че фибрите, освен че действат добре на храносмилателната система, предпазват и от развитие на сърдечносъдови заболявания, защото се свързват с холестерола и мазнините и ги извеждат от организма. Така че, ако досега не сте си хапвали толкова често от тази суперхрана, време е да поправите грешката си, защото определено няма да съжалявате.
Други ползи на киселото зеле
- Успокоява нервната система и действа ефективно против безсъние
- Спомага храносмилането
- Стимулира детоксикацията
- Намалява възпаленията в организма