
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
точени кори
400 грама
тиква
1,2 кг
захар
1 чаена чаша
стафиди
1/2 чаена чаша
орехи
1 1/2 чаена чаша
1/2 чаена чаша смлени, 1 чаена чаша накълцани
олио
1 кафена чаша
канела
1/2 чаена лъжица
пудра захар
1/2 чаена чаша
РЕЦЕПТАТА:
Ако говорим за истински български десерти, то крем карамелът и млякото с ориз трябва да отпаднат и списъкът да стане съвсем късичък – само различни вариации на тема сладка баница, като сиропирана баница с локум, баница с ябълки и баница с тиква. Баницата с тиква, известна и като тиквеник е едно истинско зимно изкушение. Тиквеникът е задължителен за трапезата на Бъдни вечер, той е и много подходящ за постещите по време на Коледните пости. И въпреки, че в България се произвеждат и хапват толкова много тикви, тиквеникът и печената тиква са може би двете най-популярни рецепти за използването на тиквата в кухнята. Баницата с тиква става най-вкусна с домашно точени кори, но точенето на кори си е сложна процедура изискваща доста време и още повече умения. Затова предложената тук рецепта за тиквеник е за тиквеник с готови кори. Ако обаче умеете да точите използвайте плънката от рецептата, така вашият тиквеник ще стане още по-вкусен.
Първата стъпка от рецептата за тиквеник е подготовката на тиквата. Обелвате и нарязвате тиквата на парчета, след което я настъргвате. Изсипвате тиквата в тенджера, добавяте олиото и захарта и задушавате, докато водата на тиквата поизври и се получи гъста каша. Добавяте и орехите, канелата и стафидите и слагате сместа на страна, за да поизстине.
След като тиквената смес е поизстинала разтваряте пакета кори, намазвате кората леко с олио и в тесния ѝ край слагате от сместа, след което навивате на руло и поставяте рулото в тавата. Редите тиквеника от стените към вътрешността на тавата. Ако ползвате по-фини кори, то ползвайте по две, а не по една, за да не се накъсат при завиване. Повторете процедурата за навиването на рулцата докато свършат корите и сместа. Накрая намажете баницата с олио.
Тиквеникът с готови кори се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви, за което са му необходими около 50 минути. След като е готов го извадете от фурната и го изчакайте да изстине. Изстиналият тиквеник поръсете с пудра захар.