Тирамису с малини

Продукти

За крема:
4 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
1 к.ч. марсала/бадемов аперитив
500 г сирене маскарпоне
250 мл течна сметана

За бишкотите:
1 ч.ч. кафе еспресо
1 к.ч. Марсала/бадемов аперитив
2 с.л. захар
24 бишкоти
4-5 с.л. какао
200 г пресни или замразени малини

Начин на приготвяне

Сварете силно еспресо. Добавете 2 супени лъжици захар и 1 кафена чаша Марсала, разбъркайте добре. Може да ползвате и бадемов аперитив, но по оригиналната рецепта за тирамису, сладкишът се приготвя с Марсала.
Приготвянето на крема е най-важната и тънка част от изпълнението на рецептата за тирамису. Разбийте жълтъците заедно със захарта, докато сместа се сгъсти и побелее. Изсипете ги в купа, добавете 1 кафена чаша Марсала и сложете купата да ври на водна баня на слаб огън. Идеята е жълтъците да се обработят топлинно и в сладкиша да няма сурови жълтъци. Бъркайте и гответе около 10 мин., докато се сгъсти. Отстранете сместа и я сложете в купа с ледена вода, за да изстине напълно. Това е много важно, защото в противен случай сметаната и сиренето маскарпоне ще се отпуснат и сместа ще стане много рядка.
Към изстиналата смес, при непрекъснато бъркане с шпатула, добавяте леко разбитото сирене и разбитата на твърда пяна сметана, докато се получи гладък крем.
Топите всяка от бишкотите в сместа с кафе за няколко секунди и ги нареждате на дъното на правоъгълна тава. Не ги дръжте прекалено дълго в кафето, за да не се разпаднат. Когато дъното на тавата се покрие с бишкоти, поръсете с половината малини и разпределете половината от крема. Върху него наредете втори ред напоени бишкоти, а върху тях останалата част от малините и крема.
Поръсете с какаото целия сладкиш. Оставяте го в хладилника за 3-4 часа.Украсете с малини и листенца прясна мента.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *