Топ 5 зарази в салона за красота

Повечето жени обичат да ходят на маникюр. Хубаво е да се поглезиш! Специалистите обработват грубата кожа, премахват я и правят краката, ръцете и ноктите да изглеждат просто зашеметяващо.

Свикнали сме да се надяваме, че маникюристите в салоните бдят щателно над хигиената на инструментите, но можем ли да сме напълно сигурни?

Оказва се, че има много инфекции, които можем да пипнем не откъде да е, а точно от салона за маникюр! Ето 5 от най-разпространените и най-опасните!

Атлетично стъпало

Атлетичното стъпало се получава от гъбични инфекции. Микозата се предизвиква заради изпотяването в обувката, което е характерно за спортистите. Те прекарват голяма част от деня по време на тренировки с изпотени крака.

Това заболяване е характерно също за хора, работещи във влажна среда – миячи, хора, работещи в перални, както и всякакви професии, свързани с мокрене на краката. Заразяването става чрез използване на общи чехли, обувки, най-вече направени от гума.

Заради това този вид инфекция може да се срещне и в салона за красота. Там ваничките за крака и ръце се ползват от много хора на ден, а са и почти непрекъснато пълни с вода. За да бъдат старателно почистени са необходими много внимание и силни препарати.

Брадавици

Брадавиците се причиняват от HPV вируса или така наречения човешки папиломен вирус. Могат да се появят на ръцете и краката, но могат да се срещнат и по други части на тялото, включително гениталиите.

Вирусът е много заразен, разпространява се при близък контакт, най-вече чрез кожата. Но при употреба на заразени инструменти заразата също е много възможна. В салоните за красота заразяването става чрез пемзи, пили, ножици.

Заразяването може да стане също и чрез маникюриста. Ако той носи инфекцията може да я предаде на клиента, особено ако не носи предпазни ръкавици.

MRSA

MRSA е абревиатурата на една сравнително рядко срещана, но много опасна бактерия – метицилин-резистентен стафилококус ауреус. Инфекциите с тази бактерия са много тежки, водят до ужасни белези по кожата, ампутации на крайници и дори смърт в някои случаи.

Най-лошото е, че тази бактерия е резистентна към антибиотици и оттам идва трудността в лечението.

Симптомите обикновено се появяват в рамките на 24 часа – може да се наблюдава болка в пръстите на ръцете или краката, дискомфорт, зачервяване, гной.

Този вид стафилококова инфекция се разпространява и чрез одраскване с нокти или чрез инструментите за оформяне на педикюра и маникюра.

Mycobacterium fortuitum

Тази бактерия се предава най-често чрез ваните за крака. Тя е от групата на гъбичните микроорганизми и се размножава много бързо. Причинява циреи и язви, които оставят грозни белези, а и се лекуват трудно и продължително.

За да сте сигурни, че няма да се заразите с някои от тези гадинки, поискайте да ползвате своите инструменти за красота. Дори на служителите в салона да им стане неприятно от този факт, вие сте в правото си да се грижите за здравето си.
Грип

Вярно е, че вирусите са навсякъде, но трябва да се отбележи, че и в салона за красота можете да се заразите много лесно с някой от тях. Не само защото в салона има много хора, но и защото някои щамове, като например H1N1, са силно заразни, които се предават не просто по въздушно-капков път, но и чрез замърсени повърхности, върху които вирусът се е прикрепил. az-jenata.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *