Необходими продукти:
Сметана – 1 чаша;
Захар – 2/3 чаша;
Яйце – 1 бр;
Сода (гасена с оцет) – 0.5 супена лъжица;
Брашно – 3 чаши.
За крема:
Сметана – 750 мл;
Захар – 1-1,5 чаши.
За плънката:
Сушени кайсии и стафиди – по 150 грама;
Ядки и сушени сини сливи – по 100 грама.
Начин на приготвяне:
Пригответе плънката: Изсушените плодове накиснете във вряща вода, след това от всяка отделна съставка направете нещо като кайма – паста от ядки, паста от сушени сини сливи, паста от кайсии и паста стафиди. Ако каймата стане прекалено суха, можете да я разредите с малко топла вода, за да прилича повече на конфитюр. Орехите смесете със сините сливи. Замесете тесто: яйцето го разбийте добре със захарта до еднородна смес, след това добавете сметаната, содата, гасена с оцет, и брашното. Ако е необходимо, добавете още брашно към тестото, за да стане меко. Разделете тестото на 8 топки. Всяка топка я разточете във вид на блат и сложете в нея от плънките и я завийте на руло. Трябва да имате 2 рула с плънка от сини сливи и ядки, 3 рула от стафиди и 3 рула със сушени кайсии. Загрейте фурната до 180 ° С, и запечете рулата до златист цвят. След това ги охладите и нарежете на малки парченца. От сметаната и захарта пригответе крем. Просто го разбийте с миксер или разбърквайте на ръка, докато захарта се разтвори. Вземете дълбок съд с подвижно дъно (или дълбока купа) и покрийте с фолио. Изсипете богат слой от крема, а след това поставете нарязаните парчета от рулата, залейте с още крем отгоре и така продължете да редите всички слоеве, накрая трябва да завършите със слой от нарязаните парчета от рулата . Оставете тортата в хладилника в продължение на 8 часа, след това я обърнете. Отгоре на тортата и на стените поставете цели орехи за украса.