Трима гърци първи се записаха студенти в ЮЗУ, с наплив от бъдещи първокурсници стартира новата кампания в университета

Трима гърци бяха сред първите новозаписали се студенти в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград, кампанията стартира вчера с наплив от бъдещи първокурсници, приети на  първо класиране. Най-нетърпеливите започнаха да идват пред зала 102 А в Първи учебен корпус още преди отварянето в 8 часа. Сред първите, дошли да подадат документи, бяха трима гръцки граждани, приети на първо желание съответно за треньор по вид спорт /футбол и баскетбол/ и кюмпютърни системи и технологии. Те бяха придружавани от гл. ас. д-р Руска Кръстева от Стопанския факултет, която бе в ролята на техен преводач, докато бъдещите студенти изкарат курс на обучение по български език.

„Избрахме да учим в Благоевград най-вече заради добрите отзиви за ЮЗУ, отличната материална база, високото ниво на преподавателите и учебния процес, а също така, че Благоевград е близо до нашите родни места”, разказаха бъдещите студенти, двама от които са от Халкидики, а третият от остров Митилини. Гл. ас. д-р Р. Кръстева  пък изтъкна, че през последните години се наблюдава все по- голям интерес от страна на чуждестранни студенти и най-вече на такива от Северна Гърция, които искат да учат в ЮЗУ.

По отношение на ситуацията около коронавируса, дистанционното обучение и притеснява ли това гърците преподавателката каза: „Биха се справили с дистанционното обучение. Но те, както и много родители, с които съм разговаряла, искат да са тук, на място, да учат присъствено, да имат пряка връзка, директен контакт с преподаватели, да им задават въпроси“.

Друг от новите студенти – Виктор Зикатанов, от тазгодишния випуск на Езиковата гимназия в Кюстендил, сподели, че е кандидатствал единствено в ЮЗУ, приет на първо желание „Архивистика и информационна сигурност“ и идва да се запише. „Честно казано, дистанционното обучение е един вид облекчение, защото мога да си стоя и да уча от вкъщи. Така ще имам по-малко разходи и няма да давам пари за кавартира тук”, коментира Виктор и допълни, че който има желание и му се учи, ще се отнася сериозно към учебния процес, независимо дали той се осъществява в електронна среда или в присъствена форма.  

Малко след 9 ч. с пристигането на автобусите от Петрич, Сандански, Разлог… в университета настана истинско оживление, а паркингът се изпълни с автомобили от цялата страна. Съгласно табелите, разлепени на централния вход, влизащите в I УК трябваше задължително да са с маски, хора от помощния персонал на университета извършваха периодична дезинфекция на пода, повърхностите, а на няколко места по коридора и фоайета бяха поставени дезинфектанти. Служители от комисията приемаха документите през специално изработени стъклени прегради, като периодично допускаха чакащи в залата. За да не се бави самият процес, отвориха всичките 7 „обособени“ гишета, а родители на излизане коментираха помежду си, че записването ставало бързо и не се налагало да чакат.

 Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок до 15 юли 2020 г., като представят диплома за завършено средно образование (оригинал) и квитанция за платена семестриална такса. Работното време на комисиите за записване в делничните дни е от 08.00 до 12.00 часа и от 13.00 до 17.00 часа, а в почивните от 09.00 до 15.00 часа.

Записалите се след първо класиране студенти автоматично участват в следващите класирания. В случаите, когато студентът е приет на второ или следващо желание и е удовлетворен от специалността, по която е приет, следва да подаде декларация, че не желае да участва в следващи класирания. Неприетите кандидат-студенти автоматично участват в класиранията без подаване на допълнителни заявления. Приетите кандидат-студенти, които не са спазили определените срокове за регистриране пред техническата комисия, губят правото да се обучават.  Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

 Второто класиране в Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще бъде обявено на 16 юли 2020 г.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА  

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. само питам?

    А пенсионера набеден-„“професор“ още ли не дава ключа от ректорския кабинет?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *