Необходими продукти
1 кг шкембе телешко или говеждо
6 ч.ч. вода
60-70 г масло безсолно
1 с.л. брашно
2 ч.л. червен пипер
2 ч.ч. прясно мляко
6 скилидки чесън
3 с.л. червен винен оцет
6 бр. сухи люти чушки
черен пипер, сол
Начин на приготвяне
Добре почистеното шкембе сложете да се вари в достатъчно вода. Пет минути след като кипне, го прецедете и го измийте отново добре. Отново го сложете да се вари, но в тенджера под налягане с 6 ч.ч. вода за около час и половина на умерен огън. Извадете шкембето и го нарежете на тънки ивици. Загрейте маслото в тиган, докато стане светлокафяво, и запържете брашното, като разбърквате. Добавете червен пипер, разбъркайте добре и добавете шкембето. Изсипете част от бульона на шкембето в тигана да се хомогенизира и излейте тази смес към останалия бульон. Добавете млякото и оставете да къкри 15 минути. Поръсете със сол и черен пипер и разсипете в купички. Поднесете турската шкембе чорба със стандартните подправки-счукан, смесен с оцет чесън и стрити люти чушки.