Удължиха мораториума за връщане на кредити

БНБ взе решение за удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията по кредитите. Централната банка удължава срока за подаване на искане от клиенти на банките за отсрочване на задължения и одобряването им от банките – до 30 септември 2020 г. Удължава се и крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките – до 31 март 2021 г., пише standartnews.com.

Удължаването на срока на действие на реда за отсрочване на задължения се отнася за експозиции, за които не е било подадено искане за отсрочване на плащанията преди 22 юни 2020 г.

Т.нар. „кредитна ваканция“ важи единствено за клиенти с изрядно кредитно досие. Разсрочваните задължения трябва да са били редовно обслужвани или към 1 март 2020 г. да са най-много с 3-месечно просрочие за последната календарна година. Отсрочването на вноските може да бъде само за срок до 6 месеца. Самият срок на мораториума, както и на дължимите плащания, върху които той се разпростира, се договарят с банката по заявка на клиента. Срокът на новия погасителен план, който ще влезе в сила след приключване на мораториума, също е въпрос на договаряне.

БНБ освен това ще започне да публикува ежемесечно агрегирана информация във връзка с постъпилите и одобрени искания до банките за отсрочване на задълженията по настоящия ред. Информация за април, май и юни 2020 г. ще бъде публикувана на 31 юли 2020 г. За последващите месеци от действието на утвърдения ред месечна информация ще се публикува в края на последния работен ден на месеца, следващ отчетния период, разясниха още от централната банка. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *