Фиаско на синята приватизация! Фалиралият автосервиз в Благоевград на бившия депутат Ил. Попов стана китайски мол

Благоевград окончателно затвърди имиджа си на едно обезлюдено тържище за китайски стоки, след като в града се готви да отвори врати трети по ред китайски мол. Показателно е, че той ще се помещава в сервиза на „София Ауто ГД“. Той бе отворен от бившия депутат от СДС Илиян Попов през 2002 г. и в продължение на няколко години даваше работа на 70 благоевградчани, ръководени последователно от сестрата на депутатската съпруга Вяра Попова – Искра Манова, и брата на Ил. Попов – изпълнителният директор на ФК „Пирин” Венко Попов.

В Благоевград беше единственият изнесен филиал на компанията за дистрибуция на няколко автомобилни марки извън София и бизнесът вървеше добре до 2005 г., когато поради рязка стагнация на пазара Илиян Попов го продаде на българската лизингова компания „Интерлийз” ЕАД, която е член на групата на Националната банка на Гърция, срещу 1,412 млн. евро. Попов продължи да плаща още няколко години лизинговите вноски, но след драстично намалял оборот в сервиза преди 3 г. , паднал до 18 лв. на ден, ексдепутатът спря плащанията и лизинговата компания обяви сервиза в Благоевград за продан. За новата кокетна сграда с двор от 6 дка срещу онкоболницата „Интерлийз” поиска  1 287 000 евро без ДДС.

Сега там, където работеха 70 души, ще се трудят няколко продавачки, които ще продават познатия асортимент от другите китайски молове като дрехи, обувки, чанти, домакинска посуда и ученически принадлежности, с каквито е залят целият град.

Появата на нов голям магазин за продажба на китайски стоки е сигурен индикатор, че вносът на азиатската страна е  преодолял затрудненията, предизвикани от пандемията, както и повишаването на цената на юана, което преди 4 г. рязко намали новите доставки и постави бизнеса й в рискова ситуация. Свръхпроизводителният Китай обаче бързо се окопити от двата труса и стоките му отново заливат цяла България, и в частност Благоевград.

Първият китайски мол в Благоевград бе отворен през 2015 г. – в благоевградския квартал „Грамада”, на мястото на бивша мебелна къща. Собственикът на имота – местният предприемач Валери Байрактарски, го даде под наем за срок от 7 години на предприемачи от Китай, които от 20 г. имат бизнес в България. По-късно отвори и доста бързо фалира друг огромен магазин за китайски стоки в центъра на Благоевград – в пресечка на бул. „Васил Левски“, а преди 2 г. заработи следващият – срещу хотел „Пилевски“.

Проблемът на отворените в момента 2 китайски мола, както и на десетките малки магазинчета с такива стоки, популярни като „Магазин за 1 лев“, е, че работят в един от най-бедните градове в България, резултат от огромна безработица, ниски заплати и сведена до 0 икономика.

Иначе за областния център на Пиринско Китай е очакван партньор още от 2012 г., когато тогавашният областен управител Костадин Хаджигаев участва в Пекин във форума „Евро-китайски бизнес срещи 2012“ и там сключи договор за сътрудничество между Благоевградска област и провинция Дзилин. От Китай Хаджигаев се върна с вестта, че е направил първи стъпки за популяризиране на района ни пред китайски инвеститори и дори вече се работи по конкретни проекти, като например изграждането на модерен Експо център в бившата казарма в Благоевград, нов водопровод между Сандански и петрички села и голям търговски комплекс в областния център. 8 г. по-късно китайците не са инвестирали нито един юан в Пиринско, но пък мощно наемат и купуват огромни сгради, за да продават стоката си. Тя обаче отдавна не се предлага по левче.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *