Фотоволтаичната ел. централа, която ексминистър Илко Йоцев ще прави в съдружие с община Разлог, ще е в землището на с. Баня

Общински земи в землището на село Баня е определила община Разлог за изграждането на фотоволтаичната електроцентрала, за която инвестиционно намерение входира преди около три седмици бившият заместник-министър на енергетиката Илко Йоцев. Имотите се намират в местността Ибидимици и ще бъдат апортната вноска на общината, с която тя ще влезе като съдружник в новото дружество.

Общинският съвет даде съгласие за изработване на ПУП-ПЗ за промяна на предназначението на имотите от земеделска земя с отреждане за фотоволтаична централа. Предложението бе гласувано с мнозинство от местния парламент на провелата се завчера извънредна сесия.

В края на заседанието общинският съветник Николай Дундалов направи две предложения, които да влязат за обсъждане на следващата сесия на Общинския съвет. Едното в посока облекчаване на бъдещи инвеститори, а другото в посока нови облекчения за бизнеса в общината заради пандемията от коронавируса. Първото е свързано с определяне на нова индустриална зона в града, за каквато преди години е имало проект. Дундалов припомни, че тази зона все още не е вписана в Кадастъра и предложи това да бъде направено, земята да бъде парцелирана и обявена публично на сайта на община Разлог, за да може бъдещи инвеститори, които имат желание да развиват бизнес в града, да имат достъп до тази информация, и не на последно място – да бъдат облекчени по отношение документалните формалности и тромавите процедури около това, които често спъват инвеститорите и дори ги отказват да развиват бизнес.

Второто предложение е за освобождаване от такса смет на неработещите хотели и заведения, за да може по-бързо да се възстановят.

„Доколкото имам информация, държавата е дала възможност в посока облекчения на някои такси и данъци, и това решение вече е обнародвано и в „Държавен вестник”. Затова предлагам всички, които не са работили и продължават да не работят, да бъдат освободени от такса смет”, предложи Дундалов.

Кметът на Разлог пое ангажимент юристите на общината да направят справка дали действително има приети такива облекчения и да се помисли в тази посока.

По сигнал на граждани общинският съветник Христо Зайков пък направи предложение за обновяване на маркировката в центъра на града, тъй като старата вече почти не се вижда, като апелира да се използва по-трайна такава. Предложението му включваше и поставяне на ограничители за скоростта (легнали полицаи) на улица „Екзарх Йосиф” в района на „ДГС Разлог” и ул. „Гоце Делчев“ в района на детската площадка. Той уточни, че двете улици са много натоварени и има нужда от такива съоръжения с оглед безопасността на пешеходците и най-вече децата.

Кметът Красимир Герчев поясни, че общината вече е помислила в тази посока и до края на месеца маркировката ще бъде подновена. Той поясни и какви други дейности са предвидени с оглед осигуряване безопасността на гражданите.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Електрончо

    Този мошеник Йоцев само строи РV станции и после ги препродава на будали за двойна цена!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *