
Необходими Съставки
за тестото
захар – 1 ч.ч.
кисело мляко – 1 ч.ч.
олио – 1/2 ч.ч.
яйца – 2 бр.
амонячна сода – 1 пакет
ванилии – 2 бр.
сода – 1/2 ч.л. хлебна
брашно – колкото поеме, зависи от брашното
За крема
прясно мляко – 1 л
брашно – 5 с.л.
масло – 1 пакет краве
яйца – 4 бр.
захар – 1 ч.ч.
* мерки и количества
Смесете всичко продукти за тестото едно след друго с достатъчно брашно. Постепенно замесете гладко тесто, което се разточва, реже се на ленти, които се увиват върху фунии от картон.
Фунийките се изпичат до порозовяване в умерена фурна. През това време се приготвя кремът. За него загрявате 600 мл от прясното мляко със захарта.
Разбивате яйцата с останалото мляко и брашното и наливате тази смес при непрекъснато бъркане в подсладеното мляко. Бъркате, докато кремът се сгъсти, снемате от котлона и разбърквате с маслото.
Готовите фунийки се пълнят с крема. По желани отворът им се потапят в кокосови стърготини или смлени ядки.