Хората в Делвино: Битка за власт прозира зад атаката на бившия кмет В. Тодоров към църковното настоятелство, стартирахме подписка срещу него

Скрит замисъл зад атаката на бившия кметски наместник на Делвино Валери Тодоров, който миналата седмица внезапно поиска финансова ревизия на църковното настоятелство на местната църква „Св. Неделя“, заподозряха жителите на селото. Припомняме, че той пусна сигнал в Районна прокуратура с намеци за злоупотреби. „Не може някой да деребейства със служебни църковни пари. И да се прави като шериф на селото и току да манипулира старите хора и да ги лъже“, пишеше в сигнала на бившия кметски управник.


Кметът на село Делвино Любен Парашкански / в средата/ с Георги Цонев и Стефан Янев пред църквата „Св. Неделя“

По този повод действащият кметски наместник на с. Делвино Любомир Парашкански поиска думата. Ето какво заяви той:

„Председател на църковното настоятелство е свещеникът Стоян Бербатов, който е водил цялата църковна документация. Тези средства не са идвали като пари, за да се твърди, че е имало някаква злоупотреба. Финансирането е отпуснато благодарение на писмата, които е писал отец Бербатов до Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет, като и аз съм му помагал. Черквата е построена с дарения и доброволен труд на хората. Бих попитал бившия кмет на селото колко пъти е бил на бригада при черквата? Болно ми е, че е засегнал клисаря Георги Цонев и се е заканвал в селото, че ще го вкара в затвора. А това е един човек, който се е посветил на черквата, той организираше почти всички бригади и водеше отчет на всички лични средства, дарени от много хора.


Георги Цонев показва книгите за дарения и счетоводните документи

Изграждането на църквата започва около 2000 г., като основните пари дава Георги Тодоров-Гурвата. След неговата смърт църквата е занемарена. Когато я видях за първи път, всичко течеше и тогава се амбицирах и се заех с ремонта и поддръжката. Направихме покрив, навес, кухня и се получи прекрасен комплекс. На 3 октомври ще бъде доосветена. Тя е била частично осветена, но впоследствие е имало проблем със земята и сега, когато вече е уреден, искаме да се направи нов освет“, обясни кметският наместник Любомир Парашкански.

Председателят на църковното настоятелство отец Стоян Бербатов също изрази недоумение от нападките на бившия кметски наместник. Отскоро той живее в Белгия, но изрази позицията си по телефона:

„Не знам по какъв повод е тази реакция на бившия кметски наместник на с. Делвино, но твърденията му нямат връзка с реалността. Аз съм в черквата „Св. Неделя“ от 2010 г. и тогава пуснахме първата молба за помощ, тъй като покривът течеше. От Дирекцията по вероизповеданията ни отпуснаха на два пъти пари, които постъпиха по банкова сметка. След това на базата на сключени договори са плащани пари на строителите. Отделно строителната фирма дари половината пари за ремонта. Некоректни са тези нападки, тъй като Любо и бай Георги си дадоха здравето за черквата, те организираха бригади и осигуряваха всичко. Всичко е документирано и отчетено пред Дирекцията по вероизповеданията. За всички пари, вложени в „гредички и обшивки“, както казва Валери Тодоров, има фактури и ордери, и те се представени, каквито са изискванията за приключване на финансовата година. За мен остава голяма въпросителна относно причината за подобни твърдения на бившия кметски наместник. Още повече че по негова молба аз съм го включил в църковното настоятелство и ако трябва да обвинява някого, то трябва себе си да обвини”, заяви отец Бербатов.


Църквата ще бъде осветена на 3 октомври

Репортер на „Струма“ вчера се срещна и с клисаря на черквата „Св. Неделя“ Георги Цонев. 78-годишният мъж представи книгата за дарения, в която старателно е описал през годините приходите и разходите, с обяснение за техния произход. Отделно има годишни папки, в които съхранява фактури и касови ордери.

„В края на всяка година отец Бербатов идва и снима описа, за да не носи цялата книга. Взима годишната папка и след това вкарва данните в компютъра, които са нужни за финансова ревизия на църквата в кв. „Еленово“, към която е нашата черква „Св. Неделя“. Всичко старателно съм описал. А бившият кметски наместник дори не е идвал да види черквата. Докато сегашният още първия ден дойде да помага“, обясни клисарят Георги Цонев и с гордост отваря вратите на църквата с камбанарията, показва ремонтирания навес, кухненското помещение и мястото за музикантите, които ще свирят на събора. Според него хулите на бившия кметски наместник били някакви игри за власт.

Много интересен е фактът, че в неделя Валери Тодоров е организирал сбирка пред кметството в село Делвино с цел подписката, която трябва да се събере за това да се провежда или не избор на кмет, тъй като жителите са над 350 човека. На сбирката обаче избухнал скандал и хората организирали контраподписка срещу инициатора на събранието, страстите се нажежили и дори била извикана полицейска патрулка.

Двама възрастни жители на с. Делвино били ударени като гръм от ясно небе, след като научили, че на техните адреси са записани по 200 македонци.

„В селото имат адресна регистрация 598 жители, от които 34 са местни. Другите са македонци, аз не съм записал нито един”, заяви кметският наместник Л. Парашкански. Ето какво разказа той за неделното събрание:

„Аз бях в чужбина , но се върнах малко по-рано и като разбрах, че Валери Тодоров прави среща, отидох в 11 ч. пред кметството. Оказа се, че часът на сбирката е променен за 12 ч. и като дойде, обясни, че Общинският съвет е взел решение да се събере подписка сред жителите на селото за това да се провежда или не избор за кмет. Решил той да я прави, при положение че това е работа на общината, която ще определи комисия. Хората се възпротивиха, стана скандал и бе извикана патрулка, тъй като бившият кметски наместник започна да отправя обиди. Присъстващите на събранието започнаха подписка срещу него, която ще внеса в сряда до кмета на общината и да решат какво да правят.

Схемата с македонците е следната – регистрираш ги и вдигаш бройката на жителите, които, след като минат 350 човека, вече могат да избират селски кмет. В момента селото е от 598 човека, като от тях 34 са българите, останалите са от Северна Македония. Те са вписвани по постоянен адрес при няколко човека, но двама от тях разбраха за това едва в неделя. Хората са възрастни и бяха изумени, че на техните адреси се водят по 200 македонци. Това е ставало при мандата на предишния кметски наместник. Има и над 100 души, които живеят тук по настоящ адрес, а постоянният им е на друго място, най-вече в Благоевград. При шестмесечна уседналост те имат право да гласуват на местните избори”, разкри кметският наместник на село Делвино. Сега очаква общината да сформира комисия, която да прецени как ще се процедира, тъй като излиза, че на фона на общия брой жители по постоянен адрес българите са около 10 %.

Сред дарителите и спомоществователите на църквата „Св. Неделя“ е бившият благоевградски пожарникар Стефан Янев, който след пенсионирането си живее в къщата си в с. Делвино. Кипарисите пред храма са засадени от него.

„Църквата е общо дело на много хора. Отначало я започна Георги Тодоров, но след като почина, беше занемарена, впоследствие се включиха дарители и направихме бригади за ремонта. Няма как някой да отклони пари, защото и тримата сме болни хора, кой би си сложил такъв грях. Бившият кметски наместник говори глупости, което е недопустимо. Няма кой да му подражава освен жена му, която е бивша служителка на община Благоевград. Като е била касиерка, е разполагала с лични данни на хора от селото и няма да ме учуди, ако са ползвани при регистрация на македонци. На адреса на един човек са регистрирани 250 човека, а на друг – 230. Как става това? Къде е гледала избирателната комисия? Нали трябва да се изчистят избирателните списъци от мъртви души, от фантоми? Тези списъци се криеха, но за да искаш да провеждаш избори, в един момент ще излязат наяве. Как служба ГРАО го е допуснала? Да е на 10, 20, 50… иди-дойди, а то по 200. Според мен това е незаконно и наказуемо. Ами в неделя тези двама човека казаха, че това не са техните подписи в декларациите. Затова трябва да се направи графологична експертиза, ако някога се стигне до проверка на прокуратурата. Едно време бях кандидат за общински съветник и съм виждал бившия кметски наместник със списъци, но съм си премълчал. Не знам защо сега искат в селото избори. Аз му казах в очите, че никой не го иска“, заяви бившият пожарникар Стефан Янев.

Как ще продължи сагата с подписката в село Делвино, тепърва ще става ясно. Очаква се и реакция от Районна прокуратура – Благоевград по сигнала на бившия кметски наместник Валери Тодоров, в който поиска проверка на църковното настоятелство.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *