Христо Иванов: Надявам се отсъствието на Гешев в НС да е знак, че се готви за оставка

Започваме заедно да орем държавната нива. България е в криза и най-очевидното проявление на това, е че година нямаме пълноценно и нормално управление. И нямаме ясна формула как да създадем следващо управление.

Това заяви Христо Иванов при откриването на новото Народно събрание.

Той посочи няколко основни приоритета, с които незабавно трябва да се заемат депутатите.

„Трябва да започнем веднага работа по подготовката за следващата ковид-вълна. Ще сондираме с колегите какви мерки можем да вземем и да видим какво можем да направим в парламента за да подпомогнем здравните власти. На второ място е Планът за възстановяване – ние трябва да гарантираме, че парите няма да бъдат откраднати и ще бъдат вложени в истинска модернизация на страната, в човешкия капитал. За технологично обновяване, за зелени политики, за модернизация в областта на енергетиката“, подчерта съпредседателят на Демократична България.

Христо Иванов също така заяви, че трябва да се започне незабавна работа по бюджет 2022.

„Това ще бъде един бюджет на промяната, в който да заложим модела на възстановяване и подобряване на публичните разходи. Тогава ще можем при по-голяма ефективност и прозрачност да потърсим възможности за увеличаване на пенсиите, за политики на социални услуги, здравеопазването и отглеждането на деца“, обясни той. И даде като пример случващото се в „Пирогов“ за да онагледи необходимостта от здравна реформа.

„Даже ми е неудобно да цитирам доклада на ЕК, защото българските граждани го казаха. Г-н Гешев за поредно откриване на парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката“, коментира Иванов проблемите в съдебната система.

Той също така описа как България да бъде извадена от дългогодишната криза.

„В България има корупционен модел, който се корени в тоталитарния режим и в продължаващото влияние на комунистическите служби. Той е инкорпориран политически в това, което наричаме „Сарайския модел“ и има най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов. Решението на този дълбок проблем е реалният отговор как страната да излезе от кризата“, каза Христо Иванов. „Кои са партиите на промяната ще се разбере по нашата работа за премахване на точно този проблем“, подчерта той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *