Ценителите на изобразителното изкуство в Дупница останахa омагьосани от великолепната изложба „Летни срещи на дупнишките художници“ в изложбена зала „Околийска къща“

Ценителите на изобразителното изкуство в община Дупница останаха омагьосани от великолепната изложба „Летни срещи на дупнишките художници“ – Ангел Илчев, Георги Кацарски, Диана Ривера- Дезир, Димитър Рибнишки, Елена Марулевска, Елена Кацарска, Елена В. Кацарска, Здравка Златина, Ивайло Орманков, Лора Делибалтова, Маргарита Иванова, Марио Ангелов, Милена Найденова, Нели Димитрова, Румен Георгиев и Сашко Георгиев в изложбена зала „Околийска къща“ гр. Дупница.

Идеята за изложбата е на уредника на Общинска художествена галерия, изложбена зала „Околийска къща“ г-жа Катя Йоцова.

„Изложбата „Летни срещи“ е посветена на дупнишките художници и ще бъде подредена, и в изложбена зала „Джамията“, но изчаквам някои художници, които са на море, като си дойдат да ми донесат техните произведения. Не съм поканила всички художници, тъй като знаете, забранено ни е да се събираме много хора. Радвам се на тези, които се отзоваха. Искам да Ви кажа, че специално тези художници, които са около мен, направиха своите творби, специално за днешната изложба.“, откри изложбата уредникът на Общинска художествена галерия, Изложбена зала“ Околийска къща“ Катя Йоцова.

На събитието присъстваха част от художниците.

„Започнах да се занимавам с калифрагията преди три години, много инцидентно. Бяха ми поръчали да направя някакъв по различен подарък и реших да направя нещо със старобългарското, защото това е шрифта, с който са писали старите български книги и така започнах… Започнах от традицията да правя разни експерименти…Това, което го пиша, калиграфията е един вид послание, което обикновено е много лично, или трябва да е изпратено към определена група от хора, трябва да има повод, за да се напише нещо. Поводът, който оставям в две от работите са „Благодаря“, в една от картините има хора, пак посланието е „Благодаря“, а една от картините е калиграфия върху пергамент със Свети Никола. Това е молитвата към Свети Никола.“, сподели художникът- калиграф Маргарита Иванова.

„В изложбата участвам с две картини – акрил и с две вълнени пана, като едното е посветено на Димаш Кудайберген. Той е казакстанец на 26 години, изключителен музикален феномен. И тъй като това лято посветих времето си повече за изучаването на неговото творчество, реших да посветя едно от паната на него, и най- вече да пожелая на всички прекрасно лято, топлина в сърцето, светлина в ума….“, сподели на изложбата художничката, фотограф и издател Елена В. Кацарска.

„Аз представям в моите творби българската природа, която се представя, като туристическа дистинация, като една от най- красивите страни в света. България, която всеки един творец може да пресъздаде в своите творби, да покаже нейната красота и да я рекламира в световен мащаб. Мои творби има и в изложбена зала „Джамията“, които са на християнска тематика. Искам да покажа любовта към Бога, защото Бог е любов. Да бъдем малко по-сърдечни, по-човечни в тези кризисни времена. Да подаваме ръка на по-слабите и да се стремим по някакъв начин да помагаме в обществото, защото виждате, колко трудно се живее, когато има егоизъм в една общност и недостатъци, които не са по християнските ценности, които трябва да ги критикуваме по точно казано. Защото в нашето общество се иска най-вече да бъдем смирени, малко по-добри от това, което е в момента…“, сподели художникът-сценограф Милена Найденова.

„Моите творби са на морска тематика. Аз съм пейзажистка. Харесвам природата, обичам цветовете. Рисувам цветно, всеки един цвят изразява природата с неговите нюанси, всичко най-красиво и съвършено. Много морски пейзажи имам“, сподели старши-специалистът в ГРАО-Дупница, художничката Нели Димитрова.

Известният художник Георги Кацарски-Дон Кези участва в изложбата с шест картини.

„Участвам в изложбата с шест картини. Тематиката е художествено- хумористична. Две от картините ми са по-сериозни. Те са с по- специална техника. Много ми се отдават портретите и напоследък рисувам много портрети. Наблягам последните години само на портрети. Миналата година имах над 80 портрета и от ден на ден подобрявам качеството. В момента рисувам Дядо Вазов. На изложбата със свои картини участват съпругата ми и дъщеря ми – художничките Елена Марулевска и Елена Кацарска. Те са коренно различни от моите картини, друг е начина на работа. Много съм горд, че за плаката, който е направен за изложбата е взета картината на моята съпруга Елена Марулевска“, сподели художникът Георги Кацарски-Дон Кези.

Събитието завърши с пожелание за още такива топли срещи.

Николая Иванова

*На снимката – художникът Георги Кацарски-Дон Кези, уредникът на Общинска художествена галерия, изложбена зала „Околийска къща“ Катя Йоцова, старши-специалистът в ГРАО-Дупница, художничката Нели Димитрова, художничката-сценограф – Милена Йорданова, фотографът, художник и издател Елена В. Кацарска и художникът-калиграф Маргарита Иванова

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *