Церемонията по изпращането на зрелостниците от ПГТ в ръцете на родителите, в ОУ „Братя Каназиреви“ обмислят да е при връчването на дипломите – през юни

В последния учебен ден за тазгодишните зрелостници гимназиите в Разлог започнаха да обмислят варианти за официално им изпращане. Вместо вчера да чуят за последен път училищния звънец и да изживеят последния си учебен ден подобаващо, зрелостниците и класните им ръководители обсъждаха онлайн варианти за церемонията. Очаквано, всички са за изпращане.

В Професионалната гимназия по транспорт решението да има или не такава е в ръцете на родителите.

„Обсъдихме въпроса в нашата група и, естествено, желанието на децата е да имат церемония. Имаме съгласието и на болшинството от родителите, но все още изчаквам, защото искам да сондирам мнението на всички, а някои родители са на работа”, каза г-жа Попова, класен ръководител на 12 „а“ клас, където завършващите са 23-ма.

Как ще се проведат самите церемонии и какви ще бъдат указанията, които ще дадат от МЗ и  МОН, тепърва ще стане ясно. Факт е, че зрелостниците с нетърпение очакват поне подобаващо изпращане, след като ще бъдат лишени от бал. Тазгодишните абитуриенти смятат за абсурдна мярката за носене на маски по време на церемонията и се питат защо трябва да го правят, след като тази мярка отпадна за открити пространства.

Според зрелостничката Ана-Мария Тошкова, която е асистент на знаменосеца в Професионалната гимназия по транспорт в Разлог, спазването на дистанция ще направи невъзможна предаването на знамето и сбогуването на зрелостниците с него, което е един от най-тържествените моменти. Тя недоумява защо на тях са им забранени неща, които са разрешени вече в ежедневието на хората.

„За мен беше чест да отговарям за знамето на нашата гимназия и бих искала подобаващо да се сбогувам както с него, така и с всички учители, съученици, с директора на ПГТ Емилия Йорданова и, разбира се, с любимото училище. Но за съжаление поради създалата се обстановка в страната и по света това ще се случи по абсурден за мен начин. Защо трябва да бъдем с маски и ръкавици и на 1,5 м разстояние един от друг, разпръснати по целия двор на гимназията, след като събитието за прощаване със знамето ще се състои на открито? Нали маските са задължителни само на закрити обществени пространства, а ръкавиците дори не са задължителни и там. Как ще се сбогуваме с нашите класни ръководители, след като те няма да присъстват на живо на събитието, а ще ни кажат няколко думи онлайн? Как родителите ни, които също чакат и се вълнуват за тези моменти, ще станат свидетели също през лаптопа? Как ще изкажем благодарности на директора и всички наши учители, когато те ще присъстват виртуално на това събитие? Та какви ще бъдат спомените и емоциите от това? Може би усмихнати, плачещи личица, изпратени през социалните мрежи, са равни с чувството да се прегърнеш за последно с класната или да се прегърнеш със съучениците. Всички ние чакаме тези моменти цял живот. Още от началото на тази учебна година всички се вълнуваме, всички се приготвяме за незабравими моменти и спомени от абитуриентския бал, от официалното предаване и прощаване със знамето, с учителите ни и със самото училище, което за 5 години се е превърнало в наш дом.

Не разбирам защо сватбите на открито са позволени, но абитуриентските балове – не! Не разбирам защо кафенетата и ресторантите работят, но бал не може да има! Не разбирам защо ние не можем да изживеем емоциите, които другите досега винаги са изживявали, преди всеки да поеме по пътя на своя живот? Бал с маски, изпращане на знамето без присъствието на учители, директори и родители, с разстояние между учениците 1,5-2 м – абсурдно!

Церемонията за предаване на знамето на бъдещите дванадесетокласници се състои от допир между новите и старите знаменосци. Трябва да свалим белите ръкавици и трикольора си и да ги сложим на бъдещите знаменосци и да им предадем знамето, след което всеки един от нас – абитуриентите, трябва да целуне знамето и да мине под него. Моят въпрос е как ще се случи това, когато сме на 2 м разстояние един от друг, с маски и други ръкавици?”, приключи с въпрос зрелостничката, която е сред отличниците на випуска.

Нейната майка напълно я подкрепя и също има своите въпроси. Като всеки родител тя иска да изживее заедно с детето си първия от важните моменти в живота му.

„Не разбирам защо за матури могат да влязат в училище дванадесетокласниците, а за последен час и изпращане със своите учители – не? Защо? Децата ни са положили доста усилия и труд за тези 12 години в условията на постоянно променящата се образователна система. Защо е нужно да ги лишаваме от емоцията на последния учебен ден? Защо не може да се почувстват важни, наградени за постиженията си, и да изживеят пълноценно тези последни мигове в училище, споделени с учители и родители?”, изрази мнението си Диди Тошкова.

Всички се надяват, докато бъдат определени датите за изпращане, да има облекчаване на мерките и тазгодишните абитуриенти да могат да изживеят най-емоционалния си момент от завършването.

„Според мен и изпращането е също толкова важно, колкото абитуриентския бал. След като всичко вече е отворено и функциониращо, няма смисъл да ни развалят празника. Това, което се тиражира, че родителите не могат да присъстват в такъв важен момент, възприемам като нещо изключително некоректно. Това да бъдем с маски също мисля, че е глупаво, нали отпадна забраната да се носят задължително”, каза Даря Андриова, която също е сред отличниците на випуска в ПГТ. Момичето сподели, че всички се готвят отдавна за този момент, а много от тях са закупили тоалети преди месеци.

„Роклята и обувките ми стоят в гардероба още от януари месец. Сигурна съм, че вълнението, което усещам аз, го усещат и всички други абитуриенти, които са мечтали за този ден”, допълни Даря.

Церемонията вече се обсъжда и в ОУ „Братя Каназиреви“. Там най-вероятно церемонията ще бъде съчетана с раздаването на дипломите.

„Предложението на колегите е церемонията по изпращането да се състои при връчването на дипломите. Ще се сондират мненията на децата и родителите и ще се прецени. Засега се очертава церемония към края на юни. Ние държим да присъстват родителите. Към края на юни вече ще са минали изпитите на децата, надяваме се да е отминала и бурята около Covid-19 и да има облекчаване на мерките, за да може децата да се почувстват специални и да изживеят момента подобаващо. Ние ще направим максимално възможното да изпратим хубавите си деца, защото те го заслужават. Изпращаме поредния силен випуск”, сподели Мариана Попадийна, директор на ОУ „Братя Каназиреви“.

Решението да има изпращане на зрелостниците бе взето след среща на премиера Бойко Борисов с представители на завършващите завчера. Очаква се в близките дни от МЗ и МОН да изпратят до директорите на гимназиите инструкциите за провеждане на изпращането, с които всички трябва да се съобразят.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *