ЧЕРЕН ПЕТЪК, НО ЗА БИЗНЕСА! Въпреки намаленията до 50 % в последния ден преди затварянето клиенти не изкупиха моловете

Обявените намаления от 20 до 50 % в повечето търговски обекти вчера на „черен петък“ не успяха да примамят клиенти и повечето магазини останаха далеч от прогнозните и реализирани предни години продажби. Репортерска проверка в центъра Благоевград в деня на големите намаления, който бе и последен работен за заведения и молове преди обявения 3-седмичен локдаун, установи слаба търговия и липса на клиенти.

„Почти няма клиенти въпреки намалението от 20 %, което сме обявили“, коментира продавач-консултантка в един от оборотните магазини за обувки на главната улица „Шанс“ и отбеляза: „Предполагам, че днес в моловете има повече хора, защото от утре ги затварят“. Догадките й обаче се разминаха с реалността.

Разположеният на 3 етажа магазин на H&M в МОЛ Ларго по обяд бе почти празен откъм клиенти, въпреки обявените намаления от 20 % на много от стоките. Управителите обаче отказаха да коментират причините, обясниха, че са много заети.

„Клиенти имаме и са повече в сравнение с предишни дни, когато нямаше никаква работа“, доволна е Вероника, продавач-консултант в бутик „Нейлис“ на партер, като посочва обявеното намаление от 30 % и допълва, че на определени стоки бонусите са до 50 % от цената на етикета. До 50 % бе и обявеното намаление в магазин „Кенвело“.

„Има работа, хора в мола има и предполагам, че следобед потокът ще се увеличи значително“, добавя Румяна Параскова, която от 5 г. работи в магазина. „Миналата година със сигурност на „Черен петък“ имаше повече клиенти, но ако сравняваме продажбите като цяло за месеца миналата и тази година, мисля, че Ковид кризата не се отразява на интереса на клиентите ни“. На въпрос дали ще излязат в неплатен отпуск за периода на затваряне на моловете дамата каза, че екипът очаква да бъде информиран за детайлите в края на работния ден, като посочи, че фирмата извършва и  онлайн търговия.

В магазин „Спорт депо“ персоналът също не бе наясно какво го очаква от днес до 21 декември. „Намаленията ни са големи до 50 %, но миналата година имахме доста повече клиенти на „Черен петък“, коментира Венета от търговския екип и посочи, че причината според нея е Ковид кризата и притесненията у хората.

„Ние нямаме намаления специално за „Черен петък“, обявените на витрината промоции са дългосрочни, не само за ден или уикенд”, поясни Гергана Маринова от съседния магазин за детски дрехи. „За съжаление няма клиенти не само днес, епидемията е причина хората да избягват да ходят по магазините тази година и в сравнение с предишните търговията е слаба”, обясни дамата. На въпрос дали ще си търси друга работа за периода, в който магазиннът ще е затворен, тя бе категорична: „Нямам намерение да напускам. Като всички българи, и аз ще чакам отново да отворим с надежда за повече клиенти“.

„Определено няма толкова клиенти, както предишни години на този ден. Поне това, което имахме като очакване с обявените сериозни намаления до 50 % и добрите ни оферти, не се случва поне до момента. За съжаление няма такъв поток, какъвто се надявахме. От утре затваряме, след това ще видим какво ще се случи, но със сигурност оставаме на работа във фирмата“, каза Красимира Мавродиева, супервайзър в магазина за обувки „Тенденз“.

„Всички затваряме, не само аз“, вдигна примирено рамене ресторантьорът и собственик на заведението „Рок хаус“ в центъра на Благоевград Георги Грънчаров-Джорджо. На въпрос какво ще прави през идните 3 седмици той отвърна с шега: „Ще бродирам гоблен“, и добави вече сериозно: „Никой не се интересува как ще задържим персонала си. Нямам избор, ще им плащам, в противен случай ще ги изгубя“, отбеляза той.

В края на работния ден общинският съветник и собственик на две кафенета Красимир Роячки прибираше инвентара: „Това беше за тая година. Ще отворим по-малко вероятно за Коледа, най-вероятно след Нова година“. Той призна, че при първия локдаун не е получил и стотинка помощ от държавата, сега също не очаква и е с нагласата сам да задържи тримата си работници, като не ги лиши от заплати.

Други заведения в центъра на областния град като „Рафи“ и „Милениум“ още вчера хлопнаха кепенците и не отвориха за клиенти.

Персоналът в повечето заведения за хранене вчера бе с нагласа да не спират напълно работа, но да са в  намален състав и да разчитат на доставки по домовете.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Алиседов

    Raffy ще докопат бонус.Алебегов все ще изкопчи някой лев помощ от държавата, ама другите да му мислят.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *