Четвъртокурсници от първия випуск на „Педагогика на обучението по български език и гръцки език“ в ЮЗУ се дипломираха на предварителна сесия

Четвъртокурсници от първия випуск на специалността „Педагогика на обучението по български език и гръцки език“ към Филологическия факултет на Югозападен университет „Н. Рилски” – Благоевград се дипломираха на настоящата предварителна държавна изпитна сесия. Те положиха и втория си държавен изпит – по гръцки език. Успешно преминаха и защитите на дипломните работи по български език на първите бакалаври, завършващи специалността. Тя стартира през учебната 2017/2018 година, като предоставя на завършилите я учителска правоспособност по български език и литература, а задълбоченото изучаване на гръцки език им позволява да работят във всички сфери, в които се изисква владеенето на езика. В региона търсенето на кадри, владеещи гръцки език, е съвсем логично и закономерно предвид близостта на южната ни съседка Гърция.

Добрата новина за желаещите да запишат специалността е, че от учебната 2020/2021 година „Педагогика на обучението по…“ е една от приоритетните специалности, в които студентите са освободени от учебни такси за целия период на следването си. Конкретно за специалността „Педагогика на обучението по български език и гръцки език“ съществува възможност след завършването на бакалавърската степен студентите да продължат обучението си в магистърската програма по превод (с гръцки език), която им предоставя преводаческа правоспособност. Преводаческа квалификация осигурява и другата специалност в рамките на Филологическия факултет, в която се изучава задълбочено гръцки език – „Приложна лингвистика“ (с първи чужд език английски и втори чужд език гръцки). За нея е необходимо кандидатите да владеят английски език на добро ниво, докато изучаването на гръцки език и в двете специалности започва от нулево равнище.

„Успешното дипломиране на част от първия випуск в специалността „Педагогика на обучението по български език и гръцки език“ още на предварителната държавна изпитна сесия свидетелства за добрата подготовка на студентите и гарантира също така успешната им бъдеща реализация. Пожелаваме им го от сърце!”, коментираха преподаватели от Филологическия факултет.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. !!!

    Всеки коментира според собствения си манталитет и кръгозор, който при някои явно е силно ограничен.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *