Четири медицински сестри и две санитарки напускат общинската болница в Дупница, заплатите им не били на ниво за опасната работа в Ковид среда

Четири медицински сестри и две санитарки от общинската болница в Дупница са подали молби за напускане. Причината, която са изтъкнали, е, че не желаят да работят заради коронавиуса. Сестрите и санитарките се страхували да работят в среда, в която се лекуват пациенти с коронавирус, страхували се от заразяване, а и заплатите им не били на нивото на работата им в опасна среда.

Както „Струма“ писа, преди 10 години имаше наплив от желаещи да работят като санитарки в общинската болница. Десетки подадени молби за работа чакаха с години реда си за работното място.

По време на срещата между завеждащите отделения в общинската болница и ръководството на общината в Дупница, която се проведе преди дни, стана известно, че отделенията трудно правят графици за работа на лекари, сестри и санитари. От Здравната каса изискват да има определен брой лекари, медицински сестри и санитари на смяна. Ако в отделението няма необходимия брой лица на смяна, някои от клиничните пътеки отпадат, което води до загуба на отделението и по-ниски заплати на персонала.

Лекари коментират, че болницата ще фалира от липсата на кадри. По-голяма част от лекарите са в пенсионна възраст, а младо попълнение няма. От Дупница и района на година влизат да учат медицина по 3-4-ма души. Като завършат образованието си обаче, те остават да работят в частни клиники в София, където получават по-високи заплати.

Медиците коментират и че определената в докладната на ОбС шефа К. Костадинов заплата в размер на 3000 лв. не е достатъчна за отговорността на един управител на болницата и едва ли някой ще се нагърби да се яви на конкурс.

Репортер на „Струма“ потърси за коментар прокуриста в оставка М. Иванова-Жайгарова и зам. директора по лечебната част д-р Кр. Бонев, който е в отпуск, но никой не вдигна телефона си. 

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *