Чувствате се подути? 5 причини защо тялото ви задържа вода

Задържането на вода, известно още като задържане на течности, се отнася до прекомерно натрупване на течност в кръвоносната система, телесните тъкани или кухините в тялото.

Телата ни се състоят предимно от вода. Водата се намира в кръвта, костите, мускулите и органите ни. Докато телата ни със сигурност се нуждаят от вода, за да функционират, понякога може да има натрупване на вода, което се проявява физически, карайки тялото ни да изглежда необичайно подуто.

В повечето случаи краткосрочното задържане на вода само по себе си не е сериозен проблем, нито създава сериозни здравословни дилеми. В дългосрочен план обаче, то може да доведе до опасни ефекти върху тялото. Основните здравословни състояния, които могат да предизвикат задържане на течности като страничен ефект, включват цироза на черния дроб, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, прееклампсия (опасно състояние, свързано с бременността) и предменструален синдром.

А ето 5-те най-чести причини, поради които може да задържате вода:

1. Нездравословен начин на хранене

Натрият (т. е. сол или трапезна сол) е основно хранително вещество, което изпълнява редица важни функции, но ние се нуждаем само от малки количества от него. Твърде често храните, които ядем, съдържат прекомерно количество сол, предизвиквайки задържане на течности и наддаване на тегло.
Препоръка:Ограничете приема на сол, като използвате алтернативи, като билки и подправки. Кимион, копър, чесън, джинджифил, риган, лук, градински чай и черен пипер са възможности за избор. Лимоновият сок, горчицата и оцетът също могат да добавят малко вкус на безсолната храна.

2. Нездравословен начин на живот
Седенето за продължителен период от време кара телесната тъкан да задържа вода. Заседналият, неактивен начин на живот също може да причини задържане на вода. И двата сценария пораждат физически симптоми, включително подути глезени и крака.
Препоръка: Важно е да поддържате кръвообращението в тялото си. Ако работата ви изисква да седите на бюро по цял ден, използвайте почивките си, за да излезете навън и да се раздвижите малко. Паркирайте автомобила си по-далеч от сградата, където работите, за да можете да се насладите на освежаваща разходка преди и след дългия работен ден. Изкачвайте стълбите, вместо да ползвате асансьора, ако офисът ви е на по-висок етаж.

3. Прием на лекарства
Много лекарства посочват задържането на вода като свой страничен ефект. Сред тях са антидепресантите, бета-блокерите, лекарствата за кръвно налягане, лекарствата за химиотерапия и някои нестероидни противовъзпалителни лекарства (включително аспирин и ибупрофен).
Препоръка: Ако задържате вода от дадено лекарство, опитайте се да адаптирате тялото си към по-ниски дози от този медикамент. Посетете лекаря си, ако забележите прекомерно подуване.

4. Хормонален дисбаланс
Много често жените изпитват тежко подуване на корема по време на перименопауза (ранна менопауза) и менопауза – което често е страничен продукт от задържане на вода или чревни газове.
Хормоните естроген и прогестерон играят важна роля в задържането на течности, например когато нивата на естроген са твърде високи или когато нивата на прогестерон са твърде ниски. Хормоналният дисбаланс много често се среща и по време на предменструалната фаза.
Препоръка: Първо разгледайте добре диетата си и елиминирайте или намалете храни, които изглежда причиняват подуване и газове. Ако това не реши проблема, може да се наложи да посетите диетолог, който да ви направи тест за алергии и непоносимост към храни. В редки случаи може да е необходима хормонозаместителна терапия.

5. Проблеми със сърцето
Задържането на течности от сърдечно заболяване може да е очевидно при подуване на краката и корема. Въпреки че това със сигурност е страшно предположение, важно е да се въздържате от прибързани заключения. Някои често срещани симптоми за проблеми със сърцето включват замаяност, умора, бърз сърдечен ритъм, слабост и задух.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *