Необходими продукти:
чушки 1 кг
домати 1 кг
магданоз 1/2 връзка
чесън 4 скилидки
зехтин 3 супени лъжици
захар 1/2 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Измийте добре суровия пипер и го изпечете. Вариантите за печене са много. Може да изпечете на скара, на барбекю, а някой хора пекат пипера дори директно на котлона, което обаче не е изобщо препоръчително, защото изгорелите люспи на пипера залепват за котлона и почистването му изисква доста умения и воля ;).
След като изпечете чушките / пипера, го завийте в найлонова торба, или пък го сложете в тенджера, която се затваря плътно, за да може пиперът да се „задуши“. Това се прави с цел в последствие да обелите по-лесно чушките. След около 15-20 минути пиперът се е задушил достатъчно и беленето му става изключително бързо и лесно. Цепнете всяка чушка по дължина и посолете отвътре. Обелените и посолени пиперки може да запържите в сгорещено олио, докато придобият леко златист цвят. Но ако сте любители на здравословното и диетично хранене е най-добре да не запържвате чушките. Дори и само печени, те са достатъчно вкусни.
След като сте подготвили пипера е време да направите и доматения сос. Първо трябва да обелите доматите. Ако доматите са добре узрели това не е проблем, защото люспите им се отделят лесно и бързо. Ако обаче доматите са по-твърди направете малко кръстче с нож на всеки домат, след което ги сложете в тенджера с вряща вода за 15-тина секунди. Извадете доматите от водата и обелете.
Обелените домати пасирайте с пасатор, или кухненски робот, или просто нарежете на много дребно. След като сте пасирали доматите, излейте доматената каша в тенджера и я сложете да заври. Добавете ситно нарязания чесън и ½ чаена лъжица захар. Доматите се варят до сгъстяване на соса. След като сосът се е посгъстил добавете зехтинът и оставете да поври още 5 минути. Свалете от огъня и добавете ситно нарязания магданоз, след което разбъркайте добре.